Aixequen una tanca dins l'aigua per als bous al port de les Cases d'Alcanar

És la solució que ha ideat l'Ajuntament per complir la normativa i mantenir la modalitat en què homes i bous es tiren a l'aigua

19 mayo 2017 22:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Cases d’Alcanar celebra aquests dies la seva festa major, en la que els bous són un dels actes que atreuen més gent. Aquesta població i l’Ampolla són les dos úniques de les Terres de l’Ebre on els bous es fan en un recinte habilitat al port, on tradicionalment tant els participants com els bous es podien tirar a l’aigua.

Arran de les denúncies d’entitats protectores d’animals, aquesta modalitat està ara en qüestió, ja que no queda ben reflectida a la normativa vigent, on es permeten «bous a la platja» i no al port, on realment es duen a terme.

L’Ajuntament d’Alcanar va demanar a la Delegació del Govern una solució que permetés la celebració dels bous «al lloc habitual i de la forma habitual», segons detalla al Diari la regidora de Festes, Mercè Fischer.

Així, en un principi, l’Ajuntament preveia que hi hagués una part de la plaça de bous que estigués oberta al mar, de manera que bous i afeccionats es poguessin llençar a l’aigua. Ara bé, a diferència dels altres anys, l’abalisament del port impediria que l’animal se’n pogués anar mar endins.

Finalment tampoc es va autoritzar aquesta solució per part de la Delegació del Govern. Així, els bous van arrencar el passat cap de setmana al port de les Cases amb el recinte completament tancat, impedint que nois i bous poguessin tirar-se o caure a l’aigua.

L’Ajuntament d’Alcanar i la comissió de bous de les Cases es van posar llavors a treballar en una solució, que finalment va arribar ahir a la tarda. Així, en els darrers tres dies membres de la brigada municipal i de la comissió han instal·lat un tancat dins de l’aigua del port. Consta d’unes bases de formigó i d’unes barreres de fusta, que conformen un tancat de forma rectangular.

Després de treballar a contrarellotge, finalment ahir a la tarda ja va estar a punt, amb el certificat de seguretat redactat i es va poder ampliar el recinte de la plaça de bous a dins de l’aigua, segons detalla la regidora de Festes al Diari.

Des de l’Ajuntament d’Alcanar es lamenta que «fa mesos que es va demanar una solució i la Delegació del Govern ens ha respost a última hora i sense donar-la, de manera que ens hem hagut d’espavilar nosaltres», detalla Fischer, tot remarcant que l’estructura de tot el recinte dels bous compta amb el preceptiu certificat de seguretat i solidesa, signat per un enginyer.

 

Més de tres dècades

Fa 35 anys que es realitzen els bous al recinte portuari, des que es va construir el port de les Cases d’Alcanar. Abans es realitzaven a la plaça de Sant Pere, davant de l’església de la població, perquè la mar arribava fins allí quan encara no estava construït el port casenc.

Els actes taurins a les Cases d’Alcanar continuen tota la setmana, amb bous de matí i de tarda i també amb diversos bous embolats, aquí sí que de nou amb el recinte tancat perquè ni persones ni el bou puguin anar a l’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari