Ajuntaments i regants denunciaran la inacció al Delta davant la Unió Europea

La Taula de Consens també reclama una nova declaració d’emergència pels efectes del temporal Filomena

21 enero 2021 09:00 | Actualizado a 21 enero 2021 12:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Taula de Consens pel Delta, que reuneix els ajuntaments i comunitats de regants, denunciarà davant la Unió Europea la inacció de les administracions de l’Estat i la Generalitat davant la regressió que pateix la zona. En una declaració a la platja del Trabucador, ahir quan es complia un any del temporal Glòria, van anunciar l’inici de gestions amb la Comissió Europea per obrir un procediment d’infracció comunitària contra l’administració espanyola i catalana, «per no adoptar les mesures necessàries per evitar el deteriorament del delta de l’Ebre». Alcaldes i regants també van reclamar, «de manera immediata», una nova declaració d’emergència «davant els efectes del nou temporal d’aquests últims dies, i la corresponent actuació i coordinada entre els dos governs». Lamenten que en aquest darrer any, entre els temporals Glòria i Filomena, les dues administracions «no han passat de les bones paraules».

Segons recorda la declaració, entre el 19 i el 23 de gener de 2020, el temporal Glòria va mostrar «de manera colpidora» la feblesa del delta de l’Ebre davant el mar. «Era una catàstrofe anunciada des de feia dècades. En pocs dies, vam assistir impotents a les greus conseqüències del temporal. Els estralls provocats -remarquen- van afectar tots els ecosistemes de la zona, així com a les activitats socioeconòmiques dels seus habitants i les infraestructures: salinització de badies i llacunes, reducció d’espais d’altíssim valor mediambiental, penetració de fins a 4 quilòmetres en la seva plana, inundació marina de més de 3.000 hectàrees d’arrossars, col·lapse d’infraestructures de bombament i destrosses en camins rurals, devastació en plataformes d’aqüicultura i danys al sector pesquer, i paralització de l’activitat salinera», segons detalla el manifest.

També recorden que el 29 de gener de l’any passat la Taula de Consens presentava el Pla Delta. Aquest document, «que neix del treball de gairebé dos anys, és fruit del recull de la multiplicitat d’estudis i propostes d’actuació que mai s’han dut a terme, de la visió holística de la problemàtica del Delta, i en definitiva, de la visió de les persones que hi viuen i treballen i que pensen també en el futur». Asseguren que és un pla possibilista, basat en experiències internacionals i que formen part d’estratègies globals d’adaptació al canvi climàtic. Un pla estructurat en diversos escenaris temporals i espais d’actuació, amb un ventall de tècniques segons l’afectació de cada zona deltaica. El document té dos eixos fonamentals «que troben el consens unànime del territori»: la regeneració del litoral mitjançant l’aportació massiva de sorra, complementada amb la recuperació i distribució dels sediments fluvials retinguts aigües amunt de l’Ebre.

«Un any després del Glòria estem exactament igual, d’una banda, de la Generalitat no en sabem gaire cosa efectiva, i del Ministeri per a la Transició Ecològica, el poc que sabem del seu document, tampoc encaixa realment amb el Pla Delta sorgit des d’aquí», afirmà des del Trabucador el portaveu de la Taula de Consens, Xavier Curto.

Plens simultanis

La declaració institucional presentada ahir serà ratificada avui al vespre (20.00 h) en juntes de govern dels regants i plens simultanis a Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea, L’Ampolla i Camarles. Posteriorment es traslladarà també a les prop de 30 entitats adherides a la Taula de Consens.

Comentarios
Multimedia Diari