Al pantà de Flix encara queden per extreure vora 80.000 metres cúbics de llots tòxics

Les obres es reprendran en breu i hauran d'estar acabades abans de dos anys, inclosa la neteja de l'aigua

19 mayo 2017 16:37 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Al fons de l’embassament de Flix encara queden per extreure 79.300 metres cúbics de llots tòxics. Ho ha confirmat el director general de la societat estatal Aigua de les Conques Mediterrànies (ACUAMED) , Francisco Javier Baratech, aquest dimecres a Flix. El Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i TRAGSA han dut a terme l’estudi, que ha acabat aquest mateix mes de gener i en el que s’ha confirmat que l’empresa adjudicatària de l’obra, FCC, no l’havia acabat del tot tal i com es va anunciar l’any passat. La xifra que queda al fons del pantà és inferior a la que havien denunciat la Generalitat i alguns extreballadors d’Acuamed, però suposa vora un 10 per cent del total de materials contaminats que s’havien d’extreure de l’embassament, segons ha confirmat Baratech a l’alcalde de Flix, Marc Mur, i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès. En aquests materials, localitzats en sis punts concrets del pantà, hi ha unes 33 tones de contaminants, dels quals gairebé un 50 per cent correspon a DDT (un organoclorat). Per a la realització de l’estudi s’han dut a terme un total de 262 mostres de material del fons de l’embassament, segons s’ha detallat des del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Acuamed s’ha compromès davant l’Ajuntament i la Generalitat a reprendre els treballs el més aviat possible perquè l’extracció dels fangs i la posterior descontaminació de l’aigua estancada al pantà estigui finalitzada abans de dos anys. En aquest sentit, la societat estatal ha instat l’adjudicatària del contacte de descontaminació a acabar els treballs inacabats oferint-li una pròrroga del contracte. Si no ho accepta, aquest es resoldrà i es durà a terme una nova adjudicació.

En qualsevol cas, des d’Acuamed es comprometen a continuar les obres aquest 2017, quan es duria a terme l’extracció dels llots contaminats, i continuar durant el que sigui necessari del 2018 per netejar també l’aigua contaminada d’aquest espai, “amb totes les garanties tècniques, ambientals i de seguretat”. En aquest sentit, Baratech ha assegurat que les tablestaques que tanquen la zona contaminada estan en bones condicions però que en tot cas es farà un seguiment per evitar qualsevol incidència que pugui comportar fugues.

“Ni la investigació judicial oberta ni el procés d’arbitratge retardaran els treballs”, insisteixen des d’Acuamed. El director general de la societat estatal també ha confirmat que amb els nous terminis no es perdran els ajuts europeus concedits a l’obra, que compta amb un pressupost de 138 milions d’euros i que ha havia de ser un referent en descontaminació fluvial a nivell internacional.

L’alcalde de Flix ha celebrat que el responsable Acuamed s’hagi desplaçat al municipi per donar a conèixer el resultat de l’estudi i anunciar la represa de les obres. “Calia saber quin era l’estat de la qüestió i ara cal reprendre les obres el més aviat possible, amb totes les garanties per donar tranquil·litat a la ciutadania" , ha afirmat Marc Mur.

 

Comentarios
Multimedia Diari