Alcanar, capital del món iber

Coincidint amb el 17è Cap de Setmana Ibèric arreu dels jaciments de Catalunya, Alcanar ha acollit un renovat esdeveniment sota el nom de Tyrika, ciutat dels ibers que els historiadors conclouen que podria tractar-se d’Alcanar

16 octubre 2017 09:53 | Actualizado a 17 octubre 2017 09:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Alcanar s’ha convertit en una gran ciutat ibera aquest cap de setmana, coincidint amb el 17è Cap de setmana Ibèric arreu dels jaciments de Catalunya. Fins l’any passat i des de fa vint anys s’organitzava el mercat iber; ara la iniciativa ha crescut per convertir-se en un esdeveniment renovat i d’un cap de setmana que aplega moltes més activitats, sota el nom de Tyrika.

Així, durant dissabte i diumenge s’han organitzat al voltant més de cinquanta actes per posar en valor la història del municipi al voltant d’aquesta civilització. L’objectiu ha sigut també apropar d’una manera lúdica i festiva el món dels ibers als ciutadans, tot revivint la història i comprenent com vivien els avantpassats.
L’epicentre de la festa ha sigut el nucli antic de la població, entre la plaça del Mirador i la plaça de la Bassa, amb expedicions al jaciment de la Moleta del Remei, el més emblemàtic del Montsià, que també ha gaudit d’un protagonisme evident i destacat en el marc del festival.

L’esdeveniment s’ha basat en tres eixos: un primer de divulgatiu amb exposicions, tallers, conferències i una jornada de portes obertes a la Moleta; un segon, ludicofestiu, amb una zona de tavernes, i un tercer eix en el mateix mercat tradicional de Sant Miquel amb demostracions d’oficis i artesans. 

D’aquesta forma, durant tot el cap de setmana s’han succeït les demostracions d’arts i oficis de l’època dels ibers, paradetes de productes artesanals i de proximitat, representacions de campaments ibèrics i tallers de tota mena que han ajudat a imaginar com era la vida dels ibers que vivien a Alcanar.
Al festival tampoc hi han faltat les diferents actuacions i espectacles de carrer ambientats en l’època ibèrica o les passejades amb poni i carro per als petits.

També s’ha pogut gaudir del treball dels artesans de la terrissa, la pauma, el teler o el tint, entre altres, i de la resta de parades que tradicionalment ha acollit el mercat.

Per què Tyrika

Tyrika és el nom d’una mítica ciutat ibèrica de la qual només se sap que estava situada entre la desembocadura del riu Ebre i Peníscola. Podria ser, per tant, Alcanar. 

Aquest és el nom que s’ha escollit per presentar el renovat esdeveniment sobre el món ibèric d’Alcanar, agafant el relleu del Mercat Iber que se celebra a la població des de fa 20 anys, i que vol convertir-se en un referent a tot el país.

Coincidint amb el Cap de Setmana Ibèric també s’han celebrat a Gandesa i a Tivissa diverses activitats i visites guiades als jaciments del Coll del Moro i del Castellet de Banyoles, respectivament.

Exposició sobre vaixelles

Per una altra banda, a la Casa O’Connor d’Alcanar, Centre d’Interpretació de la cultura dels Ibers, es pot veure fins al 26 de novembre l’exposició ‘La vaixella: el servei de taula dels ibers’. 

La taula ha estat l’expressió dels costums i valors socials, des de l’antiguitat fins als nostres dies. A la mostra es veuen nous significats d’un acte tan quotidià com el dels àpats, a partir de diferents tipus de vaixella procedents d’excavacions arqueològiques a la zona, de la seua evolució i el seu significat social, econòmic i cultual. 

Així, la mostra ensenya com a partir dels estris de taula i els costums gastronòmics es van descobrint els canvis socials i polítics d’aquella societat cap a un sistema més jeràrquic.

De fet, gràcies a les troballes del jaciment de Sant Jaume i de la Moleta del Remei d’Alcanar, es pot anar resseguint la societat que va evolucionar des de la primera edat del ferro, amb materials fets a mà, a partir dels contactes amb el món colonial, ja fets amb un torn.

Comentarios
Multimedia Diari