Alcanar celebra 175 anys de música al municipi

La Banda Municipal de Música d’Alcanar és la més antiga de Catalunya en continuïtat i presenta un ampli programa d’actes per commemorar l’efemèride enguany

26 enero 2020 17:20 | Actualizado a 27 enero 2020 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els dos concerts que realitzaran les bandes municipals de música de Barcelona i Alcanar, per separat, juntament amb la Trobada de bandes de música de Catalunya, són els plats forts de l’àmplia programació que ha dissenyat la Comissió Organitzadora per commemorar el 175è aniversari de la Banda Municipal d’Alcanar. Aquestes actuacions s’han previst per a la segona meitat de l’any.

El tret de sortida, però, el donarà un concert ben especial dedicat a les dones i la música, coincidint amb el cap de setmana del Dia Internacional de les Dones, serà el 7 de març.

«Històricament, les bandes de música estaven formades per homes, en el cas de la Municipal d’Alcanar fins a l’any 1972, no s’hi va incorporar la primera component femenina. Era l’actual advocada Mercè Cid Martínez-Aguado. Avui dia ja hi ha més dones que homes a la Banda», ha explicat Ricard Reverter, membre de la Comissió Organitzadora, durant l’acte de presentació pública de la programació del 175 aniversari.

A partir del març, l’activitat ja no s’aturarà amb una periodicitat gairebé mensual. Per a l’abril s’ha previst un concert de música sacra i òpera, a l’església i, al maig, serà el torn de pensar en els futurs músics de la Banda amb un concert didàctic a l’Escola d’Infantil i Primària Joan Baptista Serra d’Alcanar en què també hi participaran els alumnes del col·legi Marjal de les Cases.

El dissabte 27 de juny, coincidint amb la data que es pren de referència per a la fundació de la Banda el 1845, tindrà lloc el primer gran concert d’aniversari. També s’invitarà a participar-hi als exmúsics de la Banda i conclourà amb un sopar de gala. El mateix concert d’aniverari es repetirà a les festes de les Cases a l’estiu. Aquest gran concert comptarà amb la col·laboració del Grup de Teatre Gresol d’Alcanar.

L’altre concert molt esperat serà el de la Banda Municipal de Música de Barcelona, al setembre, que donarà pas a la Trobada de bandes de música de Catalunya, el dissabte 3 d’octubre.

El president de la Federació Catalana de Societats Musicals, Josep Parés, destaca que «la Banda de Barcelona està formada per músics professionals i és molt difícil que actue fora de la ciutat, però hem aconseguit que accedeixi a venir a Alcanar». Els actes pels 175 anys clouran amb el tradicional concert de Santa Cecília.

Logo i fotos

L’efemèride compta amb un logo propi que s’incorpora a cada activitat que realitze la Banda al llarg de l’any. A més, també es realitzarà una exposició amb 175 fotos que repassaran la història de l’entitat. Es podrà visitar tant a Alcanar com a les Cases. També s’ha editat un videoclip promocional de l’aniversari.

La Banda Municipal de Música d’Alcanar també durà a terme dos intercanvis. Un amb la Banda de la veïna població d’Ulldecona per celebrar el 150 aniversari de l’entitat falduda. L’altre serà amb la Banda d’Enguera (València) que ja va estar a Alcanar durant les Festes Quinquennals d’octubre.

La visita de la reina Isabel II a Alcanar es pren com a punt de partida de la Banda, tot i que abans ja hi havien músics.

Comentarios
Multimedia Diari