Alcanar comença a reparar els nombrosos danys de la llevantada

Fins al moment s’han arranjat, de manera ràpida i provisional, més de quaranta quilòmetres de camins malmesos

24 octubre 2018 09:04 | Actualizado a 24 octubre 2018 09:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de l’Ajuntament d’Alcanar asseguren que, tot i que encara s’estan quantificant els danys de la llevantada, el cost per reparar les afectacions serà «ingent». Des de l’Ajuntament ja han començat a treballar en les actuacions de reparació més urgents, tot i que es tracta d’accions provisionals. En aquesta línia, s’han reparat més de quaranta quilòmetres de camins agrícoles. 

Per dur a terme aquests treballs s’ha fet un pla de xoc per tal de solucionar les incidències més greus i intentar minimitzar els efectes del temporal als ciutadans. Tot i aquestes reparacions provisionals, queden encara importants camins tallats que s’estan revisant perquè necessiten obres més complexes. Són el camí de Codonyol, el camí de Pla d’Antó i el camí de les Forques. L’aparellador de l’Ajuntament, amb els treballadors de la brigada, estan estudiant aquests camins i revisant els desperfectes totals del municipi.

Un 80% dels camins del municipi han quedat afectats, però també hi ha danys en finques, edificis municipals i habitats particulars. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Alcanar llença «un crit d’ajuda», en paraules del seu alcalde, Joan Roig, i reclama a les administracions supramunicipals tots els ajuts possibles. 

Dilluns a la tarda la Junta de Govern Local de l’Ajuntament es va reunir d’urgència per sol·licitar la declaració de zona afectada per una emergència de protecció civil (abans zona catastròfica) del terme municipal d’Alcanar. L’alcalde del municipi, Joan Roig, expressa la seva confiança que a través d’aquesta via, que tramitarà molt aviat el Govern, servirà perquè els ajuts arribin més de pressa i siguin més abundosos. 

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha apuntat que s’ha pres aquesta decisió perquè és prioritari «compensar urgentment tots els afectats i afectades i reparar tots els danys a les infraestructures per garantir el futur com a poble i conservar el patrimoni econòmic i natural» d’Alcanar.

Roig lamenta que el Govern espanyol no hagi fet arribar al municipi cap missatge de solidaritat ni d’ajuts i confia que «la indiferència es transformi en responsabilitat» i es declari Alcanar zona catastròfica. 

Mentre el Govern tramita la declaració de zona catastròfica també es podran demanar les compensacions del Consorci d’Asseguradores per a aquells particulars que disposaven de pòlisses o bé compensacions a través dels ajuts d’emergència que ha promès la Generalitat.

Bancals i explotacions
Des del sector agrari les afectacions són molt importants, deixant grans danys en camins, marges i brancals, i a les mateixes exportacions agràries. S’ha de tenir en compte que està a punt de començar la temporada dels cítrics i l’accés restringit als camins i els danys a les mateixes finques pot afectar greument la collita. És també per aquest motiu que s’han dut a terme treballs d’adequació provisionals dels camins, per tal de donar un accés ràpid a les finques i poder dur a terme la collita. «Ara hem reomplert els forats i les actuacions més urgents i senzilles per fer els camins practicables, però caldran actuDes d’ahir, dimarts, s’ha posat a disposició dels ciutadans diverses eines per assessorar les persones damnificades. Durant la setmana se celebraran tres assemblees públiques, realitzades als diferents nuclis de població d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. El consistori també ha habilitat tres oficines d’atenció als damnificats, on se’ls oferirà els formularis preparats perquè cada ciutadà puguin descriure les afectacions que ha patit arran dels aiguats dels dies 18 i 19 d’octubre. A través dels formularis, serà més fàcil per a l’Ajuntament quantificar els danys i, a la vegada, facilitaran als ciutadans aquest tràmit.acions a llarg termini després de la temporada dels cítrics que requeriran més temps, així com replantejar els sistemes per reconduir l’aigua i evitar que ens passi el que ens ha passat», ha dit el regidor d’Agricultura, Jordi Monfort, el qual afegia que ara també «caldrà estar atent de l’evolució climatològica de les pròximes setmanes i de com afectarà la collita».

Des d’ahir, dimarts, s’ha posat a disposició dels ciutadans diverses eines per assessorar les persones damnificades. Durant la setmana se celebraran tres assemblees públiques, realitzades als diferents nuclis de població d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. El consistori també ha habilitat tres oficines d’atenció als damnificats, on se’ls oferirà els formularis preparats perquè cada ciutadà puguin descriure les afectacions que ha patit arran dels aiguats dels dies 18 i 19 d’octubre. A través dels formularis, serà més fàcil per a l’Ajuntament quantificar els danys i, a la vegada, facilitaran als ciutadans aquest tràmit.

El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, ha enviat una carta a totes les alcaldesses i alcaldes de la província on els recorda les línies d’ajuts que disposa l’Administració General de l’Estat per pal·liar, en la mesura del possible, els efectes de determinats sinistres o catàstrofes, tan a escala municipal com particular.  Els ha informat de la normativa referent a aquesta ajuts i subvencions, i també d’altres opcions com que el Consorci de Compensació d’Assegurances, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Economia i Empresa, disposa de cobertures per a riscos extraordinaris, que es poden consultar al web de l’entitat; així com a la web del Ministeri de l’Interior.

 

Comentarios
Multimedia Diari