Alcanar converteix la cultura ibèrica en una eina d’educació patrimonial

La idea final és que els veïns del poble coneguen a fons i puguen organitzar activitats a l’entorn del món dels ibers

30 julio 2018 09:52 | Actualizado a 30 julio 2018 09:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una quinzena de persones participaran en el primer curs monogràfic sobre la cultura ibèrica com a eina educativa de lleure, que organitza l’Ajuntament d’Alcanar els dies 1 i 2 d’agost. Les sessions del dimecres, més teòriques, tindran lloc a l’edifici de Serveis Agraris i les de dijous, eminentment pràctiques, es realitzaran a l’àrea didàctica de la Casa d’en Tibast, als peus del poblat ibèric de la Moleta del Remei.

La formació té una durada de vuit hores, amb l’objectiu de conèixer i capacitar els participants en les activitats educatives i de lleure que es poden portar a la pràctica al voltant de la civilització dels ibers.

El coneixement de la vida quotidiana, ampliar les eines a utilitzar pels monitors en activitats com casals, parcs, activitats extraescolars, i en esdeveniments com ara el Festival Iber Tyrika d’Alcanar és una altra de les finalitats.

«La nostra proposta va més enllà, incrementant, a poc a poc, l’oferta de cursos per anar cobrint els diferents àmbits del festival, donar-li més rigor històric i incentivar la participació de particulars i entitats. Volem que siga una festa del poble i que, aquest, se la face seua», manifesta la regidora d’Ensenyament, Mari Carme Navarro. L’edil indica que es podrien oferir tallers per confeccionar roba ibèrica o de cuina amb els ingredients d’aquella època.

Navarro destaca la professionalitat de la formadora del curs i coordinadora d’activitats del Festival, Helena Fibla, «per aconseguir que, veritablement, Tyrika, siga un escenari ibèric». Helena Fibla Reverter és llicenciada en Geografia i Història, màster en Gestió Cultural i guia cultural.

Per a Fibla, «el festival no és només un mercat, sinó que ha de tindre activitats arreu del poble».

Tyrika comptarà amb el Grup de Teatre Gresol d’Alcanar i els monitors de lleure que surtin de la formació que es fa aquesta setmana, els quals formaran part d’una borsa de treball per organitzar més activitats durant l’any.

Prèvia al Festival Tyrika

Coincidint amb el Cap de Setmana del Turisme a Alcanar, el dissabte, 4 d’agost, hi haurà una recreació històrica on s’escenificarà un intercanvi comercial entre ibers i fenicis, a càrrec del grup de recreació històrica Ibercalafell, a partir de les 19 hores a la platja de les Cases. Aquest espectacle posarà la primera pedra i servirà perquè els visitants coneguen Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, que tindrà lloc el 6 i 7 d’octubre.

Hi haurà més animació al carrer i es representarà l’arribada dels romans i el primer contacte amb els ibers. També un concert a les oliveres monumentals de l’ermita del Remei. La Biblioteca Pública canareva organitza la presentació del conte Salaiarkis al Coll del Moro de Gandesa per part de l’autor Marc Jornet Niella i la il·lustradora Àngels Cid Fornós, a la plaça del Mirador d’Alcanar.

Comentarios
Multimedia Diari