Alcanar degusta les possibilitats culinàries de la clementina

Tretze restaurants d´Alcanar, les Casesi Alcanar Platja ofereixen menúsal voltant dels cítrics fins al 4 de desembre

19 mayo 2017 17:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Jornades Gastronòmiques de la Clementina, que enguany compleixen 23 anys, permeten als veïns i visitants degustar els millors plats, ja siguin els entrants, peixos, carns, arrossos, postres o el vins de la DO Terra Alta, que formen part dels tretze menús i oscil·len entre els 25 i 38 euros.

Segons Maribel Fibla, del remodelat restaurant Casa Ramon, «la clementina és un producte Km 0, del qual ens sentim molt orgullosos d’utilitzar en aquestes jornades i ens permet elaborar tot tipus de plats amb un toc cítric molt especial». Des de l’Hotel- Restaurant Tancat de Codorniu, Àngel Llasera, destaca que «la clementina té una gran versatilitat i un gust molt peculiar per la seva pell i dolçor, combina molt bé tant amb peix, carn i arrossos».

Tots dos representen el col·lectiu de tretze restauradors participants, que incorporen receptes amb el segell de la Fundació Alícia, un element singular a la zona. Per al regidor de Turisme, Jordi Monfort, «disposar d’una eina com aquesta és un recurs impagable, que dóna major reconeixement a aquestes jornades i situa Alcanar com a referent gastronòmic al nostre territori i al nostre país».

Trobem propostes d’entrants com l’amanida de taronja laminada amb bacallà marinat, popet i vinagreta de cítric o els espàrrecs verds a la brasa amb picadeta de clementina i foie dels restaurants Chaparral i La Costa d’Alcanar. De primer plat es poden escollir opcions com ara els llagostins a l’aroma de clementina del Casa Ramon de les Cases d’Alcanar. Els dos hotels d’Alcanar Platja que hi prenen part ofereixen postres com ara el deliciós mató de Catí amb crema de cítrics i gelat de caramel, del Tancat de Codorniu, o la broqueta de pinya i clementina, del Carles III.

La clementina d’Alcanar, que es consumeix en òptimes condicions entre els mesos de novembre i febrer, està inclosa dins la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Clementines de les Terres de l’Ebre’ i destaca per la seua qualitat, conferida per les condicions climàtiques i dels terreny. Alcanar és el major centre productor de clementines, i cítrics en general, de la IGP i un dels indrets capdavanters de l’Estat espanyol. Tot i que ja hi ha havia petites explotacions abans, la citricultura al municipi comença a créixer força, sobretot a partir de la dècada dels 60 del segle XX, arran de l’aparició del planter i primers viveristes. D’aquesta època són empreses com Viveros Alcanar o la Cooperativa Exportadora d’Agris ‘Montsià’, capdavanteres encara ara al sector. La pagesia canareva conrea les clementines a Alcanar i als pobles veïns del Montsià i el Baix Maestrat, al voltant del riu de la Sénia, especialment, i segueix sent la base econòmica del municipi.

Les possibilitats de la clementina a la cuina són molt àmplies i en tot tipus de receptes, des de la cuina casolana d’arrel tradicional fins a les creacions més agosarades de la cuina d’autor. La clementina sempre ha estat un aliat perfecte de la cuina canareva. Tal i com indicava el geògraf Pau Vila: «una mostra més que evident del caràcter del pagès canareu i de la seva saviesa a l’hora de fer fruitar les pedres».

Comentarios
Multimedia Diari