Alcanar homenatja el moviment social contra el Castor dedicant una plaça a la Plataforma en Defensa del Sénia

L'enfrontament entre fiscalia i advocacia de l'Estat és per a la PDS una nova evidència de la mala gestió del Castor

19 mayo 2017 23:24 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La fiscalia i l'advocacia de l'Estat podrien enfrontar-se en el litigi pel magatzem de gas Castor. Mentre que la fiscalia va presentar la denúncia que ha obert diligències, l'advocacia de l'Estat s'ofereix per representar els funcionaris imputats. Aquest fet és per a la Plataforma en Defensa del Sénia (PDS) una nova demostració de la mala gestió que s'ha fet del Castor a nivell de l'estat espanyol. Tampoc es coneix si el govern espanyol, el Congrés i el Senat es personaran en el recurs d'inconstitucionalitat per la indemnització a l'empresa promotora. Alcanar (Montsià), municipi on es va gestar el moviment social contra el Castor, ha homenatjat aquest diumenge la PDS posant el seu nom a una plaça.

Mentre que l'advocacia de l'Estat i la fiscalia solen actuar conjuntament en casos com Gürtel, el litigi pel magatzem de gas Castor podria enfrontar les dues institucions judicials. L'advocacia de l'Estat s'hauria ofert a defensar els funcionaris imputats. D'aquest fet s'extreu que la institució descartaria el delicte de prevaricació mediambiental que se'ls imputa. Els nou tècnics del ministeri d'Indústria i Medi Ambient imputats són els responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner del 2007 i de la declaració d'impacte ambiental del 2010 del projecte Castor. L'advocacia s'oposa així a la fiscalia que és qui va presentar la denúncia al jutjat número 4 de Vinaròs (Baix Maestrat) el passat mes de gener i per la qual es van obrir les diligències.

Aquest xoc entre les dues institucions del Ministeri de Justícia no ha agafat del tot per sorpresa a la Plataforma en Defensa del Sénia. El seu portaveu Joan Ferrando ha assegurat que esperaven que aquests tècnics ministerials tinguessin "una defensa clara". Ferrando considera que aquest fet pot també allargar el procés judicial però ho ha valorat positivament. "Així hi haurà més raons jurídiques i més debat i un procés com realment ha de ser", ha apuntat.

Des de la PDS es mostren convençuts que, un cop tancades les diligències, hi haurà "un judici en ferm" però insisteixen que "seria fonamental" que el Tribunal Constitucional declarés inconstitucional el reial decret 13/2014 amb què es va indemnitzar amb 1.350 milions d'euros a l'empresa promotora del Castor. Ferrando ha explicat que desconeixen si finalment el govern espanyol, el Congrés i el Senat s'han personat en el procediment dels recursos d'inconstitucionalitat que han presentat el Govern, el Parlament de Catalunya i el grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats.

 

Homenatge a la PDS

El municipi d'Alcanar, on es va gestar el moviment social contra el projecte Castor, ha homenatjat aquest diumenge a la Plataforma en Defensa del Sénia dedicant-li una plaça i un monòlit. Com ha explicat l'alcalde Alfons Montserrat, va ser una petició de la ciutadania a través de les xarxes socials la dedicatòria d'un espai del poble a la tasca "brillant" de la PDS. "Com va ser al Centre Cívic on justament s'han celebrat les assemblees més multitudinàries i on s'han aprovat moltes de les actuacions que ha fet la plataforma, ens va semblar una bona idea posar el seu nom a aquest espai", ha explicat l'alcalde.

El consistori ha escollit una gran pedra on s'ha inscrit el lema de la lluita contra el Castor, el "No ho volem". La pedra, a més de simbolitzar els valors de resistència i perseverança, també representa la geologia i la porositat del subsòl on s'ha ubicat el magatzem Castor, roques de petites cavitats "que no són el model geològic que deien que tindria", ha apuntat Montserrat.

Com a portaveu de la plataforma, Joan Ferrando, ha mostrat l'agraïment per aquest homenatge i ha remarcat la feina i dedicació de "centenars de persones2 que han lluitat contra el Castor durant set anys i mig. "Només podem dir que estem molt contents i agraïts", ha afegit.

Comentarios
Multimedia Diari