Alcanar i la Plataforma del Sénia volen ser part interessada en el Castor

Exigeixen més transparència i informació per a la indemnització per als propietaris de finques afectats pel gasoducte

07 noviembre 2019 10:20 | Actualizado a 07 noviembre 2019 10:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament d’Alcanar i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia reclamaran al Govern espanyol que se’ls reconegue com a part interessada en l’expedient per segellar definitivament els pous del projecte Castor, l’estudi d’impacte ambiental i el pla de desmantellament.

Ahir mateix la Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Alcanar va acordar sol·licitar al Ministeri per la Transició Ecològica una còpia de la documentació elaborada per Enagás on hi conste el detall del calendari i dels treballs de desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor d’emmagatzematge de gas, anunciat pel Consell de Ministres fa menys d’una setmana.

L’Ajuntament d’Alcanar també demanarà «un informe sobre els costos totals derivats de les tasques de manteniment» a càrrec de la mateixa empresa, des de la data de renúncia a la concessió per ESCAL fins al dia que el Consell de Ministres va prendre l’acord.

«Estem farts de ser ignorats, com a municipis afectats, i farts de les mentides del Govern espanyol», va declarar ahir l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, qui va agrair la lluita portada per la plataforma durant tots aquests anys. «Ells demostren que la ciutadania pot plantar cara a les elits», va expressar.

L’Ajuntament canareu ja va instar fa uns mesos la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, quan va avançar la voluntat de tancar definitivament el projecte Castor, perquè fes públic el calendari definitiu per al desmantellament, es deixessin sense efecte les servituds forçoses de set metres a banda i banda del gasoducte, s’indemnitzés els propietaris afectats i visités el territori per donar explicacions. El Ministeri mai va donar resposta a aquestes peticions.

Ara, tant l’Ajuntament d’Alcanar com la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia exigeixen més transparència i informació per a les indemnitzacions dels propietaris de finques afectades pel gasoducte terrestre. «D’acord amb l’informe d’ENAGAS, els propietaris només tindran tres mesos des de la publicació al BOE del desmantellament per reclamar danys i perjudicis. Per això és molt important que les persones afectades tinguen molt clars aquests terminis», va valorar ahir la portaveu de la plataforma Cristina Reverter.

També el portaveu Evelio Monfort va denunciar l’elevat cost del desmantellament, 260 milions i cinc anys de treballs, que podran augmentar en el futur segons avanci l’actuació.

«Hem de mentalitzar-nos que el Govern no paga, sinó que paga el poble. Crec que hem d’estar molt pendents de no beneficiar a la mateixa empresa que ens va fer el fiasco. Té capacitat per desmantellar-ho Enagás o l’hi tornaran a donar a Florentino?», va etzibar el portaveu.

De pagesos afectats pel gasoducte terrestre n’hi ha aproximadament 180. «Per cada taronger arrencat donaven 3 euros, i tornar-lo a posar en val 5, de forma que el pagès ja ha perdut dos», explicà ahir Monfort. «Ens fa temor que no ens avisen directament de quan comença el termini per a les indemnitzacions. Si surten juntament amb les d’un altre lloc correm el risc de no adonar-nos», va considerar Reverter.

Finalment, Roig i Reverter van destacar ahir que van rebre la notícia del desmantellament amb «un cert escepticisme» per la desconfiança crònica que tenen amb el Govern espanyol. L’alcalde també considera «sospitós» que la notícia s’haja anunciat a les portes d’unes eleccions.

Comentarios
Multimedia Diari