Alcanar reclama més temps per fer les obres de reparació dels aiguats del 2018

L’alcalde proposa crear un front comú de municipis afectats per ampliar els terminis de les subvencions

07 febrero 2020 11:00 | Actualizado a 13 febrero 2020 17:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després que la Generalitat fes públiques aquesta setmana les bases de les subvencions per als municipis afectats pels aiguats del 2018, l’Ajuntament d’Alcanar reclamava al Departament de Presidència que s’ampliés el termini d’execució de les obres.

I és que les segons les condicions de les ajudes, el consistori canareu hauria d’executar unes obres per un valor de més de 7 milions d’euros en un termini màxim de 18 mesos. «Això és impossible. Tècnica, econòmicament i financerament no podem assumir aquesta despesa en tan pocs mesos. Presidència ho sap, jo mateix els vaig fer arribar aquesta inquietud i els vaig dir que les bases s’havien de redactar tenint en compte la realitat del territori», manifestava l’alcalde del municipi, Joan Roig.

Segons argumentava el govern municipal, Alcanar no pot assumir unes obres d’aquestes característiques en un període tan curt de temps, atès que les accions s’hauran de licitar, amb procediments que requereixen diversos mesos per completar-se i executar-se. Les actuacions, a més, són cofinançades al 50% pels mateixos consistoris, el que segons l’ajuntament «topa de ple» amb la capacitat i la planificació econòmica i financera d’un ajuntament de menys de 10.000 habitants. En conjunt, són diversos fets que des de l’Ajuntament d’Alcanar afirmen que Presidència no ha tingut en compte i que, segons el consistori, posen en perill una part molt important de les subvencions, que es podrien acabar perdent si els requisits no es flexibilitzen i s’amplien.

«Després del temporal Glòria, representants de Presidència ens van visitar i els vam exposar quina és la nostra realitat, que és molt diferent de la de les grans ciutats de Catalunya. Per això, ens sobta que hagin redactat les bases d’esquena al municipi i al territori», sentenciava Roig.

És per aquest motiu que l’alcalde d’Alcanar va proposar crear un front comú de tots els alcaldes i alcaldesses del territori amb l’objectiu que aquestes bases es canvien i perquè s’ampliï el termini d’execució. «Estem parlant d’obres totalment necessàries, de camins d’accés a les finques dels pagesos i pageses, del futur de tot un poble. És una irresponsabilitat enorme que després d’un any i quatre mesos arriben les subvencions en aquestes condicions», tancava Joan Roig. El govern municipal preveu portar al ple una moció per sol·licitar la modificació d’aquestes bases per la via administrativa.

Després de la llevantada del 2018, el consistori canareu va sol·licitar la declaració de Zona Afectada per una Emergència de Protecció Civil a tot el terme municipal. Cal recordar que van caure 199 litres d’aigua en un sol dia i més de 260 en tot l’episodi, unes pluges torrencials que van causar danys importants en cases, camins, carrers, zones agrícoles i altres equipaments d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja.

Comentarios
Multimedia Diari