Alcanar recorre l´expedient sancionador contra els bous a la mar

L´Ajuntament argumenta que la modalitat és històrica i que se celebra en unes festes reconegudes per la llei dels bous

19 mayo 2017 22:57 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament d’Alcanar ha presentat al·legacions, i si cal presentarà recursos, davant l’expedient sancionador obert per la Generalitat de Catalunya contra la celebració de la modalitat de bous a la mar inclosa al programa de les festes major de les Cases d’Alcanar. Les al·legacions inclouen nombrosa documentació que avalaria l’antiguitat de la modalitat aquàtica a les Cases.

L’expedient sancionador s’ha obert arran d’una denúncia de l’associació animalista Actyma on defensa que l’esmentada modalitat de bous no esta recollida a la llei 34/2010 que regula la celebració dels espectacles de bous a les Terres de l’Ebre.

En una compareixença davant els mitjans de comunicació, la regidora de Festes, Mercè Fischer, afirmà ahir que tant a les Cases d’Alcanar com a l’Ampolla fa més de 30 anys que celebren aquests espectacles, on una part es desenvolupa en terreny ferm i una segona part a l’aigua, concretament davant del port.

Fischer defensa que la modalitat està reconeguda com a festa tradicional en l’àmbit de l’Estat espanyol, l’any 2000, i per l’esmentada llei catalana de 2010. Ara bé, precisa, mentre que en l’esborrany de la llei es va especificar que la denominació era ‘bous a la mar’, finalment la modalitat que va aparèixer a la llei és la de ‘bous a la platja’.

La regidora al·lega que el canvi de denominació va ser motivat per tal que es fes referència a una zona terrestre i aquàtica «sense consultar-ho a les persones de les Terres de l’Ebre que havien treballat en l’elaboració de la llei».

De fet, l’article 4 de l’esmentada llei enumera les diverses modalitat de bous admeses. En la primera, bous a la plaça, s’apunta que la modalitat «inclou la variant de bous a la platja», però no es defineix en què consisteix.

Ara bé, i tal com recorda Fischer, l’annex de la llei amb llista actualitzada dels municipis on se celebren festes tradicionals amb bous incorpora les festes majors de les Cases, al mes d’agost, on se celebren, precisament, els bous a la mar. Si es reconeix la festa, s’ha de reconèixer els espectacles que s’hi ofereixen, entre elles la modalitat aquàtica, argumenta l’Ajuntament.

L’Ajuntament d’Alcanar reclama públicament al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i al delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, que atenguin les al·legacions i tanquin l’expedient sancionador.

En aquest sentit, Fischer apunta que ha sol·licitat la intercessió del delegat aquests últims mesos sense obtenir-ne una resposta clara.

Ara, en precampanya electoral, el govern d’ERC d’Alcanar vol evitar la «politització» d’aquest assumpte. «Estem sentint que hi ha solucions, i ho estem sentint a través dels mitjans de comunicació. I també s’estan utilitzant els mítings electorals per dir que es tenen solucions. Si és veritat que la solució està, demanem que es doni per escrit, d’institució a institució», sentencia la portaveu municipal.

Comentarios
Multimedia Diari