Alcanar 's'encén' pels drets humans

Hi haurà actes conjunts, entre els quals destaca la lectura del manifest escrit per Maria del Mar Bonet

10 enero 2022 05:20 | Actualizado a 10 enero 2022 06:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Catalunya s’incorpora al projecte Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans, el dissabte 15 de gener. L’acció consisteix en una encesa de pots de fum i bengales des de torres i talaiots costaners, a més de la lectura d’un manifest, que enguany és de Maria del Mar Bonet.

Des de l’Institut Ramon Muntaner, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, coordinen aquesta iniciativa a Catalunya, amb la col·laboració dels centres i entitats culturals.

«El voldríem articular des d’una doble perspectiva a partir de les torres de guaita i fortificacions com a elements de comunicació que en el moment que estaven operatives servien per alertar de la vinguda de perills, procedents del mar. Ara poden ser un punt de referència per a les persones que intenten arribar a la costa a través del Mediterrani, i com a part del ric patrimoni arquitectònic català amb l’objectiu també de valoritzar-lo», manifesten des de l’organització.

Les parts centrals coordinades de la jornada són: l’arribada a la torre triada (12 h), lectura del manifest (12.45 h), encesa amb fum (13 h); lectura del manifest (18 h) i encesa amb bengales (18.15 h).

L’Ajuntament d’Alcanar s’ha adherit a la iniciativa, amb la col·laboració de l’Associació Cultural i Veïnal Lo Rafal, que organitza una ruta per les torres i fortificacions modernes canareves, a càrrec de Jordi Sancho Parra. Al matí, es visitaran les torres de Morralla i del Calbo. A la tarda, hi haurà una passejada comentada pels antics reductes de fortificacions i estructures defensives del nucli canareu. Finalitzarà novament l’activitat a la torre del Carrer Nou, des d’on s’il·luminarà cap a la Mediterrània i es llegirà el manifest.

Les activitats complementàries a Alcanar compten amb el suport del grup d’entitats i centres d’estudis Terres de Cruïlla.

Amposta i la Ràpita

Dos municipis costaners més de la comarca, Amposta i la Ràpita, també participen en aquest projecte. En el cas de la capital del Montsià, s’ha triat la Torre de la Carrova on es podrà accedir a les dotze del migdia, després es procedirà a la lectura del manifest i l’encesa de bengales a les hores indicades. També es farà el Cant Viatge a Ítaca (13.15 h). A la tarda es tornaran a encendre les bengales i llegir el manifest a l’horari previst.

Projecte internacional

Al projecte ja s’hi ha sumat Menorca, Eivissa, Formentera i Cabrera i, a través del Fons Mallorquí de Solidaritat, Marroc, Tunísia i el Líban. Enguany s’hi afegeixen Catalunya i el País Valencià. L’acció es fa amb la complicitat dels municipis i també d’entitats de caràcter social i cultural. En aquestes edicions han comptat amb la col·laboració d’Amnistia Internacional de Mallorca i del Fons Mallorquí de Cooperació, així com la Federació de Corals de Mallorca. S’espera que en l’edició de l’any vinent hi hagi més presència catalana.

Comentarios
Multimedia Diari