Alerta a la Plataforma en Defensa de l'Ebre pel Pacte Nacional de l'Aigua

És el pas previ a un nou Pla Hidrològic Nacional, que segons el moviment social inclourà transvasaments

11 julio 2017 08:49 | Actualizado a 11 julio 2017 19:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha iniciat aquest mes de juliol les converses amb les comunitats autònomes per definir un Pacte Nacional de l’Aigua, previ a la redacció d’un nou Pla Hidrològic Nacional (PHN). Segons ha avançat la ministra Isabel García Tejerina, les diferents regions hauran d’aportar les seves propostes al document, que farà èmfasi, entre altres qüestions, en els dèficits d’aigua dels territoris i com atendre’ls. També s’hi escoltaran les peticions dels regants. 

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), que fa dos mesos va demanar una reunió a la ministra Tejerina que no ha tingut resposta, denuncia que el nou PHN tornarà a incloure el transvasament de l’Ebre, però no en la forma de gran infraestructura hidràulica de l’Estat que es va plantejar l’any 2000. «Ara es durà a terme a través de transferències d’aigua, comerciant amb els excedents de les concessions de regadiu», comenta al Diari el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. 

La conca de l’Ebre està considerada oficialment com a excedentària, encara que el tram final i el Delta estiguin actualment en una situació agònica. «El pla hidrològic de l’Ebre concedeix unes 450.000 noves hectàrees de regadiu que no es materialitzaran i les principals comunitats de regants, a excepció dels de l’esquerra de l’Ebre, ja treballen en la creació d’un organisme per comercialitzar amb aquests suposats sobrants de les seves concessions», afirma Tomàs. 

Tot plegat, «mentre el govern català mira cap a un altre costat», segons denuncien des de la PDE. «No només això, sinó que també intenta executar el seu propi transvasament des de la conca de l’Ebre cap a Barcelona, amb l’aigua del Segre i a través del canal Segarra Garrigues», remarca el portaveu del moviment social. 

Les converses per al Pacte Nacional de l’Aigua arrenquen en ple estiu i durant un important període de sequera a bona part de l’Estat, que també afecta el tram final de l’Ebre. En els últims deu dies, el cabal de l’Ebre al seu pas per Tortosa ha estat d’entre 85 i 100 metres cúbics per segon, fregant per la part baixa el mínim ecològic establert per llei. «Mentrestant, l’aigua s’acumula als embassaments aigües amunt», lamenta Manolo Tomàs, per a qui les administracions (espanyola però també catalana) «semblen haver donat el delta de l’Ebre per perdut».

Comentarios
Multimedia Diari