Alerta al camp ebrenc davant l'amenaça de la bacteria Xylella

De moment Catalunya està lliure de l'anomenat ebola de l'olivera, detectat per primer cop a l'Estat a Mallorca

19 mayo 2017 16:19 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Xylella fastidiosa, també coneguda com a ebola de l’olivera, és un bacteri que afecta unes 300 espècies de plantes diferents, alçant-se com una de pitjors plagues que amenacen actualment al vegetació a Europa. Detectada per primer cop al continent l’any 2013 al sud d’Itàlia, on ha comportat la mort de centenars de milers d’oliveres, actualment compta també amb focus a França, Alemanya i des de la passada tardor a les Illes Balears, amb prop d’un centenar de positius confirmats.

De moment Catalunya està lliure d’aquesta malaltia vegetal, però el Departament d’Agricultura du a terme una exhaustiva vigilància dels cultius i especialment dels vivers d’arbres fruiters i plantes ornamentals, seguint els protocols de la Unió Europea.

El sector agrari en general, i els vivers de plantes i arbres fruiteres en particular, temen els efectes que podria tenir l’arribada d’una plaga vegetal com aquesta a les Terres de l’Ebre.

Així, pagesos i viveristes reclamen al Departament d’Agricultura que mantingui els controls i la vigilància que ja està duent a terme, amb centenars de mostres preses (totes elles amb resultat negatiu), per no baixar la guàrdia.

Es dóna la circumstància que el primer cas d’arbre afectat per Xylella a Mallorca va ser un cirerer procedent d’un viver d’Alcanar; «però l’arbre havia arribat a l’illa l’any 2012 i va ser allí on es va infectar;el fet que fos el primer positiu va ser un fet totalment causal, ja que altres plantes pròximes també tenien el bacteri», explica alDiari la subdirectora general d’Agricultura, Neus Ferrete.

Amb tot, per precaució està en marxa una campanya exhaustiva de vigilància a tot el país i en especial a les Terres de l’Ebre, per tal de confirmar Catalunya com espai lliure del bacteri.

Les prospeccions s’adrecen a empreses proveïdores de material vegetal i plantacions, tant d’olivera, com de cítrics, vinya i d’altres de susceptibles,i també es fa un ampli seguiment en l’àmbit forestal i en parcs i jardins.

En aquesta campanya s’han inspeccionat els 285 vivers amb planta susceptible i es van visitant al voltant de 1.298 punts de seguiment de plagues on també es para especial atenció a l’observació de la simptomatologia d’aquesta plaga. Igualment, s’està realitzant un ampli mostreig, on fins al moment han estat analitzades, entre el Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya del Departament i l’IRTA, un total de 934 mostres de plantes i al voltant de 1.000 mostres de vectors, totes elles amb resultat negatiu.

Segons dades del Departament d’Agricultura, a les Terres de l’Ebre hi ha un total de 62 vivers sota control. Fins a la data s’han pres al territori un total de 291 mostres, en un 90 per cent dels mateixos vivers i el deu per cent restant de plantes i arbres dels seus voltants, totes amb resultat negatiu.

Segons detalla la subdirectora d’Agricultura al Diari, des de l’any 2015 existeix un Comitè de Seguiment de la plaga de la Xylella, on està representat el sector agrícola i de les plantes ornamentals. «També s’ha tractat la qüestió en totes les taules sectorials i en reunions amb cooperatives», detalla Neus Ferrete.

Associació de Viveristes

El president de l’Associació de Viveristes de la província de Tarragona, Isidre Queralt, admet la incertesa que hi ha al sector sobre l’amenaça de la Xylella, «un bacteri del que encara no hi ha massa informació i que quan es detecta en un lloc ja no es pot eradicar». El sector veu positivament el control que du a terme l’administració per tal d’estar atents a una possible arribada de la malaltia, ja que això permetria actuar també amb més rapidesa per a fer-hi front. Segons detalla Queralt, el protocol de la Unió Europea estableix que quan es detecta la Xylella en una planta, s’han de destruir totes les altres que hi hagi en un radi de 100 metres a la rodona, mentre que s’estableix una zona d’excepció entre 10 i 15 quilòmetres. «Això pot suposar la ruïna per a un viver i per tota una zona agrícola, si arriba la malaltia», adverteix. En aquest sentit, Queralt demana que l’administració tingui previstes mesures concretes d’ajuda econòmica al sector si es detecta la bactèria i s’ha de fer un pla de xoc. «Però esperem que no sigui necessari».

Comentarios
Multimedia Diari