Más de Ebre

La Terra Alta, en alerta per 15 brots de Covid amb un centenar de positius

El Mossos d’Esquadra intensifiquen els controls de la mobilitat i el patrullatge a peu de carrer per conscienciar la ciutadania a tota la comarca, però especialment a Gandesa

M. Millan

Whatsapp
Imagen de la N-420 a su llegada a Gandesa. ACN

Imagen de la N-420 a su llegada a Gandesa. ACN

Preocupació a la Terra Alta en general, i a la seva capital, Gandesa, en particular, per l’increment de casos de Covid-19. El risc de rebrot se situa en 1.500 punts a la comarca (davant dels 196 de les Terres de l’Ebre), mentre que a Gandesa supera els 5.200. La velocitat de propagació és de 2,29, mentre que un 17,51 per cent de les proves que es realitzen a la comarca són positives.

Els casos es van començar a desfermar després de Setmana Santa, moment de trobades socials i familiars, en el que la comarca va rebre a més molts visitants de fora. Concretament a Gandesa es va començar a registrar un degoteig de positius a partir del 8 d’abril, que amb els dies ha donat pas a un creixement exponencial dels casos que encara continua. Actualment hi ha 15 brots actius a la comarca (dels 41 que es registren a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre), dels quals 11 es concentren a la població de Gandesa, i un a cadascun dels municipis de Caseres, La Fatarella, Vilalba dels Arcs i Horta de Sant Joan. Hi ha 94 positius, dels quals una cinquantena a Gandesa, i unes 300 persones en aïllament a casa (la comarca té en total poc més d’11.000 habitants).

A l’Escola Puig Cavaller hi ha dos grups confinats, mentre que s’està a l’espera dels resultats del cribratge massiu dut a terme a l’Institut Terra Alta, on actualment ja hi ha quatre aules confinades. Es van fer 380 PCR a alumnes i personal docent. Al mateix Ajuntament de Gandesa, un cribratge fet després del positiu d’un treballador va donar com a resultat tres positius més, dels quals un és el mateix alcalde, Carles Luz, que es troba passant la malaltia amb símptomes a casa. 

Segons el subdirector general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l’Ebre, Conrad Casas, com a element positiu cal destacar que s’ha pogut fer el rastreig de tots els brots, i de moment no hi ha transmissió comunitària. 

Aquest dijous ha tingut lloc una reunió telemàtica entre els representants de Salut, Mossos, delegació del Govern, ajuntaments i consell comarcal de la Terra Alta per analitzar la situació. 

Els Mossos d’Esquadra incrementaran el patrullatge a la comarca i en especial a Gandesa, per tal de vetllar pel compliment de les mesures sanitàries i també controlaran que els aïllaments i quarantenes es facin correctament, sancionant els que no compleixin amb allò establert i posin en risc la resta de veïns. 

Per la seva banda, des de Salut Pública es desplegaran inspectors per bars, restaurants i comerços, entre altres establiments, per informar els responsables de les mesures sanitàries que han de complir. També es treballa amb Creu Roja per a què voluntaris a peu de carrer es desplacin als municipis terraltins per sensibilitzar la ciutadania.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, demana a la població que sigui responsable i s’autoprotegeixi, tenint en compte a més que arriba un cap de setmana marcat per la celebració, aquest divendres,  de la Diada de Sant Jordi.

La parròquia de Gandesa ha decidit ajornar la novena i els altres actes de la Romeria de la Mare de Déu de la Fontcalda. De moment, però, des de la Generalitat no es preveu cap mesura especial per a la comarca de la Terra Alta, en espera que dilluns es tornarà a permetre la mobilitat per tot el territori català i es relaxaran algunes de les restriccions vigents les últimes setmanes. 

L’alcalde de Gandesa reclama més vigilància i un cribratge massiu a la població

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, insisteix que cal incrementar la vigilància en zones com ara l’estació d’autobusos o establiments on es concentra la població, no només de Gandesa sinó de tota la comarca. «El rol que tenim de capital comarcal fa que rebem de forma continuada veïns de la resta de pobles», comenta. També demana que els Mossos d’Esquadra vigilin que es compleixen de forma efectiva  les quarantenes, per part de les persones positives i dels contactes estrets. I que Salut faci un cribratge massius a tota la població.

Temas

Comentarios

Lea También