Alerta per la presència de caragol poma al marge dret del Delta i al riu

La Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l´Ebre ha detectat aquest estiu almenys quatre focus de l´espècie invasora, i treballa per eradicar-los

19 mayo 2017 18:39 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Pagesos, regants i la Generalitat mantenen la lluita contra la plaga del caragol poma al delta de l’Ebre. Al marge esquerre, on fins ara es concentrava la presència de l’espècie invasora, les mesures preses estan donant fruits i les afectacions en el conreu de l’arròs es preveuen limitades, per a satisfacció del sector. Però l’alerta se centra ara al riu Ebre i especialment al marge dret del Delta, fins ara lliure de l’espècie invasora.

La Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre confirma la presència d’almenys quatre focus a l’hemidelta dret, que actualment treballa per eradicar. «L’any passat també hi va haver algun focus i el vam poder eliminar, esperem que enguany la feina que estem fent també sigui efectiva», comenta al Diari el president de la Comunitat, Manel Masià. En concret, s’han trobat postes i caragols adults en punts de les zones de la Carrova, el Canal Marítim i Els Panissos, entre altres.

Per intentar posar fi a aquests caragols i les seves característiques postes de color rosa s’han dut a terme tractaments amb saponines i es destrueixen manualment tant els adults com els ous que es van trobant. A la tardor, un cop passada la sega de l’arròs, es preveu dur a terme també un procés de salinització dels punts afectats, ja que l’aigua marina és un dels mètodes més efectius per eliminar el caragol poma.

Segons detallen des de la Comunitat de Regants, l’arribada del caragol en aquests punts no ha estat possible a través de la xarxa de reg, de manera que podria tractar-se d’introduccions intencionades. Amb tot, les quantitats de postes i adults són limitades de manera que es preveu poder controlar la seva expansió.

Pel que fa al riu Ebre, es constata que el caragol a poc a poc està remuntant el riu. A les ribes se’n troben a l’altura d’Amposta i també aigües avall de Tortosa, tot i que de moment no arriba a l’àmbit de competència de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que comença a l’altura del Pont de l’Estat de Tortosa.

Aquesta setmana que ve hi ha prevista una reunió de la comissió tècnica de seguiment d’aquesta plaga, en la que s’analitzarà la situació actual i es començaran a estudiar les mesures per a la tardor, un cop acabada la sega de l’arròs.

Comentarios
Multimedia Diari