Alerten de l’impacte de 10 noves línies de molt alta tensió

Gepec-Ecologistes de Catalunya reclama apropar els centres de producció energètica als centres de consum i utlitizar sòls sense impacte ambiental per a la implantació de centrals

19 enero 2022 19:00 | Actualizado a 20 enero 2022 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha denunciat «l’allau» de nous projectes de línies de molt alta tensió (MAT) que es plantegen a Catalunya i que al seu entendre, poden trinxar el territori i tenir greus afectacions en la biodiversitat. Segons l’estudi dut a terme per l’entitat ecologista, fins a la data s’han presentat un total de 10 projectes de línies de molt alta tensió, la major part de les quals pensades per connectar les centrals d’energia renovable (eòlica i fotovoltaica) projectades a l’Aragó amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i que també recollirien en el seu transcurs l’energia produïda en el territori rural català.

En total, aquests projectes comportarien la instal·lació de gairebé 1.300 quilòmetres de noves línies, que s’afegirien a les ja existents. «Si aquestes MAT tiren endavant, el resultat seria un conjunt de barreres de centenars de quilòmetres que fragmentarien el territori», alerten. En termes globals, aquest teixit elèctric afectaria directament fins a sis espais naturals protegits, i travessaria trenta àrees catalogades com a Xarxa Natura 2000.

«Les línies MAT tenen impactes directes a l’espai natural, com la pròpia execució de l’obra, que implica la supressió de vegetació i camps agraris», afirmà el tècnic en defensa ambiental del GEPEC-EdC, Quim Guasch.

En aquest sentit, va posar d’exemple la línia Valmuel-Begues (Forestalia), que tindria un impacte en 860 hectàrees, fet que extrapolat al total de línies MAT que els projectes contemplen, implicaria un impacte acumulatiu «molt significatiu» i un «alt grau d’artificialització dels espais naturals». A nivell de la fauna, alerten de l’impacte en les aus (per col·lisió, entre altres supòsits), amb especial atenció a espècies protegides com l’Àguila Cuabarrada (Aquila fasciata), l’Àguila Daurada (Aquila chrysaetos), o aus estepàries com la Ganga (Pterocles alchata) i el Sisó (Tetrax tetrax).

Els ecologistes entenen que Catalunya ha de ser productora d’energies renovables, però aposten per un altre model d’implantació de les centrals, que aproximi els centres de producció als centres de consum.

«Cal buscar espais que no impliquin un impacte ambiental», comentà per la seva banda el tècnic Joan Pons. En aquest sentit, proposen sòl industrial o logístic en desús, sostres d’edificis, àrees periurbanes, servituds de carreteres i altres infraestructures, entre d’altres.

«Es fa necessari un pla estratègic de l’energia a Catalunya», remarcà per la seva banda el membre de la junta del GEPEC, Joaquim Estellé.

Els ecologistes demanen un canvi en la normativa actual per incidir en tots aquests aspectes, que impedeixi també la fragmentació dels «macroprojectes» i que ampliï el temps d’exposició pública, actualment de només trenta dies, «del tot insuficients perquè ajuntaments, entitats i ciutadans puguin avaluar milers de pàgines dels expedients».

Comentarios
Multimedia Diari