Alerten del perill d’incendis als boscos pels arbres malmesos en el temporal

Els efectes del temporal Filomena  encara perduren als boscos ebrencs, per això diversos municipis propers al Ports  demanen la creació de Brigades Forestals permanents 

21 febrero 2021 18:40 | Actualizado a 22 febrero 2021 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les conseqüències del temporal Filomena encara estan presents a les Terres de l’Ebre, més enllà dels d’anys causats al Delta, els boscos ebrencs es troben en una situació crítica. 

Unió de Pagesos a través d’un comunicat va donar la veu d’alarma sobre les afectacions a les masses forestals a varies comarques de Catalunya, incloses la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, com també alguns municipis del Baix Ebre i Montsià. La gran quantitat de neu caiguda ha provocat que branques i també alguns arbres caiguessin pel pes d’aquesta. I  és una realitat que amb l’avenç del canvi climàtic cada cop siguin més freqüents aquests tipus de temporals : el Gloria va ser el primer, ara hem tingut la Filomena, i la pregunta es què ens depararà l’any vinent. A banda dels temporals també ens estem enfrontant a un augment de les temperatures i períodes de sequera més llargs i intensos; factors estretament vinculats a l’augment del risc d’incendis.  

Sense brigades forestals

El problema de tot això és que per falta de brigades de neteja de boscos, totes aquestes restes, o «malea» com anomenem els ebrencs, queda tirada al bosc. Això desemboca a dos problemes:  que molts camins i pistes forestals quedin inaccessibles i que augmenti de forma considerable el ris de incendi forestal, per falta de un ordre i l’excés de combustible. Per aquests motiu, tan el sindicat com els alcaldes dels pobles afectats el demanen a administracions que activin un pla d’actuació d’emergència per retirar la fusta caiguda abans d’arribar l’estiu.«Des de la crisi del 2008 i les seves retallades que no tenim brigades permanents, abans teníem les del GEPIF», explicava l’alcalde de Arnes, Joaquim Miralles. GEPIF són les sigles de: Membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals.

 Les Brigades Forestals són d’extrema necessitats per al manteniment dels boscos, ja que desenvolupen tasques forestals com: treballs de silvicultura preventiva, manteniment de àrees de tallafocs, com també actuacions sobre la vegetació localitzada. Les Brigades Forestals realitzen una important labor de vigilància preventiva i dissuasiva, principalment en els períodes de major risc com per exemple Setmana Santa i Pasqua i l’època estival.

Unió de Pagesos en el seu comunicat remarca la importància de la creació de «plans d’ocupació als territoris més afectats per a persones que es troben a l’atur o inclús formant a la gent jove, que moltes vegades a de fugir d’aquets pobles per la falta d’oferta laboral».

A l’oblit de l’Administració

«Ara el GEPIF s’ha reduït a la temporada d’estiu, quan a l’estiu es requereix més vigilància que actuació» explicava l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martin, el qual afegia: «a l’estiu l’actuació és molt reduïda, ja que en les temperatures altes no es  poden utilitzar ni motoserres o desbrossadores». «Seria molt positiu tenir actuacions tot l’any o com a mínim cada sis mesos», sentenciava Martin. I es que com explicaven els alcaldes del municipis afectats : «fa anys que no se’ns te en compte».

El Parc Natural dels Ports té una brigada permament, la qual va enviar a les zones afectades pel temporal però : «la brigada del Parc al cap hi ha la fi només neteja els camins i pistes», explicava Miralles. Tot i que aquesta actuació també es d’extrema necessitat, per garantir així les comunicacións, crea un altre problema. «No retiren les branques, sinó que les deixen apartades als costats, i això és perillòs perquè estant totes les restes més juntes», afegia l’alcalde d’Arnes. La Brigada del Parc ajuda, però és completament insuficient: «perquè són moltes les zones afectades» i també «només netejen a les finques que són exclusivament del Parc».  Fins i tot, un dels alcaldes explicava que: «s’ha dit que fa temps que hi ha una baixa a la Brigada del Parc i encara no s’ha cobert».

A Arnes, Horta de Sant Joan i Tivissa van netejar algunes zones gràcies a grups de bombers voluntaris o la gent del poble que s’oferia: «però clar, no és lo mateix que un grup professional, a la gent que ve de forma voluntària no li pots exigir, perquè al cap i a la fi ells tenen la seva feina», explicava Martín. Joaquim Miralles fins i tot, va compartir que ell mateix juntament amb l’aguasil del poble van anar a treure branques. 

Biomassa, la solució ecològica a les restes del temporal

Horta de Sant Joan, conjuntament amb la Diputació, va instal·lar una caldera de biomassa que dóna servei al Casal Municipal, a l’Escola Montsagre, al Centre d’Atenció Primària i als vestidors del camp de futbol municipal. Jordi Martín, alcalde de municipi, va explicar al Diari que cada any l’ajuntament realitza 3 accions mediambientals, una d’aquestes accions és la neteja del sotabosc, o com ells anomenen: «una aclarida». En només una aclarida van aconseguir suficient combustible per a mantenir la caldera tot un any. 60 tones calen per a fer-la funcionar els mesos d’hivern, i amb només una actuació van aconseguir «unes 90 tones». Solució ecològica per a una realitat cada cop més freqüent

Comentarios
Multimedia Diari