Alerten d'un control deficient dels abocadors industrials de Tivissa i Reus

El Gepec diu que els organismes de la Generalitat no fan inspeccions oficials per controlar si hi ha contaminació

19 mayo 2017 17:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El grup ecologista Gepec ha alertat el deficient control de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) sobre els abocadors de residus industrials de Tivissa i Tivissa. Assegura que un cop analitzada les dades dels dos abocadors entre 2010 i 2015, cap dels dos organismes han realitzat inspeccions oficials per determinar si els abocadors generen contaminació.

Les úniques dades deriven de la tasca d’anàlisi feta per la pròpia empresa propietària de l’abocador o contractada per ella. El Gepec mostra el seu recel per aquesta «confiança cega» de l’ACA i l’ARC, adverteix que les dades «poden ser objecte de manipulacions per part de la pròpia empresa» i recorda que la normativa estableix que l’administració pot dur a terme controls sorpresa en tota mena d’empresa susceptibles de contaminar.

Ara bé, amb les dades obtingudes dels anomenats autocontrols, l’entitat conclou que no hi ha valors que indiquin l’existència de contaminació procedent dels vasos dels abocadors. «Però posem un interrogant sobre l’estat real de les aigües subterrànies», matisen.

Les queixes i la demanda d’explicacions a l’ACA sobre l’absència d’inspeccions pròpies han obtingut el silenci administratiu com a resposta, lamenten. Així les coses, el Gepec dirigirà la queixa als grups parlamentaris, «a veure si tenen més recursos per obtenir informació ambiental».

El Gepec afirma també a través d’informacions no contrastades pel silenci administratiu de l’Ajuntament de Reus, que una part dels lixiviats dels vasos dels abocadors (els que tenen tractaments previs en el propi abocador) es porten a depuradores urbanes, com la de Reus o la de Tarragona. «No considerem adequat que les depuradores municipals dissenyades per a tractament de residus domèstics hagin de suportar la càrrega tòxica dels lixiviats industrials».

En el darrer estudi de l’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris), informen, ja es constatava la gran dificultat de les depuradores de la demarcació per eliminar certes substàncies tòxiques amb els seus sistemes de filtratge. «Caldria doncs evitar abocaments a depuradores urbanes d’efluents de procedència industrial», reclamen.

Per acabar, l’entitat ecologista considera «desproporcionat» l’ús industrial de l’abocador de Tivissa, «que ha passat a convertir-se, d’un abocador que pretenia resoldre les insuficiències dels residus comarcals en un macroabocador industrial en contínua ampliació que recull els residus de tota Catalunya», sostenen.

Entre 2010 i 2014, va acollir milers de tones de residus municipals procedents dels Ecoparc de Barcelona i del Besós i de les comarques de l’Anoia, Alt i Baix Penedès, Garraf, etc.

S’assegura que el percentatge de residus municipals disminueix i augmenta els de procedència industrial. Així, als anys 2010, 2011 i 2012, els residus municipals representaven entre el 89 i el 76% del total. En canvi, en els darrers anys, 2013 i 2014 han representat entre el 25 i el 19%.

El Departament de Territori i Sostenibilitat analitza les afirmacions emeses pel grup ecologista i durant el dia d’avui emetrà la seva opinió.

Comentarios
Multimedia Diari