Alfara finalitza la primera fase de rehabilitació de l’església amb la nova coberta

Fa dos anys que es va prohibir l’accés a les naus i sagristies pel risc d’enfonsament i el cultei les bodes, comunions i batejos se celebren en un altre espai habilitat per l’Ajuntament

03 enero 2021 19:00 | Actualizado a 04 enero 2021 10:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’església de Sant Agustí d’Alfara de Carles ja té nova coberta amb la finalització de la primera fase de la seua rehabilitació. Des de fa anys hi havia un alt perill d’enfonsament de la coberta conformada per planxes d’amiant i un cel ras de canyís en estat de ruïna. El projecte íntegre de restauració pretén recuperar i dignificar l’edifici històric més important del nucli urbà del municipi, ja que és una de les esglésies que es trobava en pitjor estat de conservació de la Diòcesis de Tortosa.

A mitjans de novembre de 2018, el culte es va traslladar als peus de l’església al petit espai que queda a sota del cor i es va prohibir l’accés de qualsevol persona a les naus i sagristies, limitant pràcticament l’ús de tot l’edifici pel risc que suposava un possible esfondrament del cel ras. Per altres celebracions religioses de més aforament l’Ajuntament d’Alfara va habilitar un espai públic de forma provisional que també s’ha utilitzat durant tot el transcurs de les obres.

Els treballs per substituir la coberta s’han allargat des del mes de maig fins l’actualitat. Abans de la restauració la coberta a dues aigües estava conformada per planxes d’amiant sustentades a través d’una estructura de cavalls metàl·lics que es recolzava sobre els pilars, i de corretges de biguetes de formigó prefabricades, que alhora suportaven les biguetes de fusta del cel ras de canyís acabat amb guix i construït per tal d’amagar les obres d’enderroc d’arcs i voltes i de substitució de tot l’entramat de bigues de fusta que sostenien la coberta de teula àrab portades a terme a meitats de la dècada dels anys seixanta del darrer segle.

A la nova coberta s’ha instal·lat una nova estructura integrada per cavalls de fusta a curta distància l’un de l’altre, com si es tractés de corretges, que es recolzen a sobre d’unes bigues de fusta fixades de pilar a pilar pel costat llarg de les naus. Aquesta composició a mode de bastonets xinesos crea un efecte visual que s’apropa d’alguna forma a les corbes de les voltes i arcs desapareguts. La nova coberta incorpora un panell «sandwich» d’aïllament tèrmic i impermeabilització amb el fons fosc que genera un contrast amb l’entramat de bigues de fusta d’avet clar i que s’ha collat sobre els cavalls de fusta. Per acabar, a sobre s’hi ha adherit amb massilla de poliuretà les teules àrabs envellides.

L’equip de treball del projecte està integrat per l’ecònom del Bisbat de Tortosa, Mn. Victor Cardona; el mossèn de la Parròquia d’Alfara de Carles, Miguel Gasulla (projecte que havia iniciat el seu antecessor mossèn Javier Vilanova); l’alcalde d’Alfara de Carles, Jordi Forné; l’arquitecte, Carlos Vergés i l’historiador, Ramon Gironès.

L’empresa encarregada de dur a terme aquesta fase d’obres ha estat Tomàs Estrada, SL, mentre que la retirada de l’amiant ha anat a càrrec de l’empresa Obres i Rases Leon, SLU. L’import de l’última certificació d’obres ha ascendit a la quantitat de 150.930,56 euros. El finançament ha anat a càrrec de fons propis i de diverses subvencions concedides per la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura i l’Agència de Residus de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari