Alfara recupera les demostracions taurines per a turistes estrangers

L’Ajuntament confirma que la ramaderia Mur disposa de les llicències municipals pertinents per dur a terme l’activitat

01 julio 2018 11:27 | Actualizado a 11 octubre 2018 12:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La ramaderia Mur d’Alfara de Carles torna a acollir regularment demostracions taurines per a turistes estrangers de vacances a la Costa Daurada.

Una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu havia prohibit aquests espectacles, però la posterior resolució del Tribunal Constitucional a finals del 2016, que va tombar la prohibició dels toros a Catalunya, «va obrir la porta a recuperar l’activitat», amb una renovació de les llicències municipals, segons detalla al Diari l’alcalde d’aquest municipi del Baix Ebre, Josep Mas. 

Així, ja l’any passat i també aquest s’han organitzat regularment excursions, en les quals els turistes «poden veure l’activitat de la  nostra ramaderia, amb proves de selecció de mascles i femelles, i gaudir d’un dinar», comenta al Diari la propietària de l’única ramaderia de bous braus que queda al municipi, Àngela Mur.

Així, les demostracions consistirien en joves corrent i fent retalls davant dels animals. 
Segons ha comprovat el Diari, a diversos hotels de la Costa Daurada es ven aquesta excursió com una mena d’experiència «typical Spanish» d’una jornada, amb toros (sense mort ni sang), paella i ball flamenc, tal com succeïa fa sis anys. 

Àngela Mur remarca que compta amb tots els permisos reglamentaris i assegurances per dur a terme aquesta activitat amb turistes. «Som ramaders de bous braus des de l’any 1928 i volem mostrar la nostra feina, de la qual estem orgullosos», comenta al Diari. 

Segons l’Ajuntament, les llicències amb què compta la ramaderia per dur a terme aquesta activitat són la de restauració, la pròpiament ramadera i la d’espectacles amb animals. «Els tècnics ho van estudiar tot molt detingudament a l’hora de definir les llicències, atenent sempre la normativa vigent ara mateix a Catalunya», afirma Josep Mas. 

Denúncies

L’any passat la ramaderia va rebre diverses denúncies, que van ser arxivades. I és que segons han confirmat al Diari des de la direcció de Jocs i Espectacles de la Generalitat, les inspeccions realitzades (també pels Mossos d’Esquadra), van determinar que l’activitat de la ramaderia se cenyia a les llicències atorgades. 

Enguany, una societat (SL) de Tarragona ha presentat noves denúncies davant els serveis territorials de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Alfara de Carles i els Mossos d’Esquadra, que estan en tramitació i procés de verificació. 

Aquestes denúncies afirmen que a la ramaderia Mur es duen a terme «espectacles taurins sense l’oportuna llicència d’activitat i infringint tota la normativa que regula l’adduïda activitat». Segons afirmen, «aquests espectacles no es poden considerar temptes de toros, i per tant no poden considerar-se dins de l’activitat ramadera». 

«En una tempta de toros es mesura la resistència i bravesa dels animals. Es tracta d’una pràctica duta a terme per professionals, sense públic i sense fer un espectacle d’això. En aquest cas, però, s’empren fins i tot cavalls, amenitzant l’espectacle amb flamenc i bailaoras», asseguren. 

La denúncia també afirma que s’incompleix la legislació pel que fa a certificació de l’equip mèdic quirúrgic de la plaça o la presència de serveis mèdics. També demanen que s’esclareixi si els toreros estan donats d’alta a la seguretat social i si l’establiment disposa de llicència musical per fer l’espectacle de flamenc. 

Així, els denunciants demanen la paralització immediata de l’activitat. 
La ramadera Àngela Mur atribueix aquestes denúncies a una «qüestió personal» i insisteix que compleix amb la normativa.

Comentarios
Multimedia Diari