Allau d’abandonaments a les colònies de gats de Progat Tortosa

Des del mes de gener s’han registrat més de 100 animals, dels quals només en sobreviuen un 40%

29 julio 2019 10:41 | Actualizado a 19 agosto 2019 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquella persona que vetlla per la seguretat dels animals i pel seu benestar, és aquella que demostra valors, que expressa complicitat, respecte, compromís; i a la vegada aflora sentiments per cadascun d’ells. 

Cada any són abandonats a Catalunya més de 30.000 animals de companyia, la majoria d’ells adoptats, segons un estudi del cos d’Agents Rurals. Quan arriben aquestes dates, la xifra d’abandonaments es dispara. El que fa que la majoria de protectores es trobin en una situació límit. Les xarxes socials d’aquestes associacions s’omplen de fotos que es van compartint entre els seus  seguidors, per tal que algú acabi adoptant l’animal. 

Progat Tortosa ha volgut manifestar al Diari el seu malestar com a conseqüència de l’abandonament d’animals que s’estan produint durant els darrers dies. «Des del passat més de gener han estat abandonats a Tortosa, més de 110 gats», expliquen els voluntaris de la protectora.  

Els gats que es troben a les colònies son gats de carrer, on se’ls hi condiciona un lloc per viure, se’ls dona de menjar i s’els  esterilitza per a tornar-los de nou al seu hàbitat. No són gats domèstics. La falta de conscienciació ha fet que molta gent deixi gats abandonats allí, la majoria d’ells cadells que acaben morint. Molts d’ells són víctimes d’enfermetats i d’altres acaben sent atropellats per vehicles. «Una colònia no és un punt de recollida, és un punt d’alimentació per als gats que s‘han criat i viuen al carrer», ens explica una de les voluntaries de Progat.  Un 40% dels gats  abandonats acaba morint.  

El corralet

L’últim abandonament es va produir la setmana pasada. Una veïna de l’Avinguda de la Generalitat va cridar a treballadors del Corralet (Serproanimal, SL) per a que vinguessin a recollir a l’animal que havia segut atropellat per un cotxe. «Ens van dir que no podien agafar-lo i van marxar. El gatet anava mal ferit, era impossible. Així que entre algunes veïnes el vam agafar i el vam portar a una de les alimentadores de Progat» explica C. C. M. Actualment es troba recuperant-se tot i que pot ser no torni a caminar. 

Voluntaris de Progat han explicat al Diari que l’Ajuntament no està complint amb la normativa d’abandonament d’animals, llei 22/2003. 

El Corralet es una empresa privada que recull animals abandonats «però tots i totes sabem el que passa quan porten als animals al Corralet». Si abans de 20 dies  més o menys, l’animal no es adoptat, acaba sacrificant-se. 

Des de la mateixa protectora s’ha manifestat el seu descontent tenint en compte que «es tracta d’una empresa que ha signat un conveni de 64.740,96 €/any (durant tres anys) amb l’Ajuntament i que s’està pagant en diners públics». Progat diu que s’hauria de complir amb el servei que té contractat. «Tots sabem que a dia d’avui es una irrealitat que una protectora pugui tenir només 6 o 7 gossos i uns 3 gats de mitja». 
Els animals queden desamparats, i les protectores com Progat Tortosa, sense ànim de lucre i sense recursos reben la pressió de la ciutadania per a que reculli els gats que apareixen abandonats a la via pública. «Quan dius que truquin a la policia local i que aniran al Corralet la gent se nega. De vegades ens tracten d’insensibles per donar-los aquesta via. És tot molt injust, per als animals de companyia abandonats a la ciutat, i també per als voluntaris que sense suport i de forma altruista fan molt més del que poden», expliquen.

Més ajudes

Progat Tortosa vol denunciar la falta d’interés de l’ Ajuntament de Tortosa per no complir la llei contra els abandonaments, ni donar suport econòmic. «Després de dos anys demanant cartells disuasoris o informatius per tal que la gent no deixi animals abandonats a les colònies, encara no hem rebut resposta», diuen.

 Els abandonaments no són només causats per la irresponsabilitat/insensibilitat de les persones; calen campanyes informatives per a incentivar les esterilitzacions, ajudes per a fomentar campanyes temporals de reduccions de preus als veterinaris que esterilitzen. «A hores d’ara ens trobem desbordats de factures veterinàries, i no tenim diners per controlar la situació, per això demanem als ens locals que ens ajudin. Portem anys demanant-ho».

En espera 

Un dels responsables de l’Associació ha comunicat al Diari que des de Progat «mai hem rebut el suport econòmic de l’Ajuntament que necessitem per tirar endavant. Estem ofegats». Els mateixos voluntaris han expressat la seva indignació perquè diuen sentir-se enganyats.

Progat demana ajuda als ens locals per poder tirar endavant les 12 colònies de gats que controlen

Tot i que pel moment encara no s’ha obtingut cap tipus de resposta per part de l’Ajuntament, s’espera que durant els propers dies defensin la seva versió. 

Adopta o aporta 

Actualment Progat  Tortosa controla 12 colònies al municipi i barris. L’ Associació es fa càrrec d’alimentar, medicar, esterilitzar tots aquests animals abandonats. Els diners per fer front a les despeses surten de les butxaques dels voluntaris, organitzant paradetes, festivals, etc. Tot un esforç humà. 

Si vols col·laborar sent soci, voluntari, o simplement vols aportar el teu granet de sorra; ho pots fer a través del correu Progatortosa@outlook.es o al número de compte bancari: Banc  Sabadell. ES44 0081 1748 81 0006037215. 

A hores d’ara hi ha 23 gats que esperen ser adoptats, i només hi ha 7 voluntaris i voluntàries que porten a terme les tasques d’alimentació i control. 

També des de l’Associació demanen l’ajuda a la ciutadania i a tots aquells que vulguin col·laborar de manera altruïsta. « Tot i que es tracta d’un treball dur, i sacrificat, moltes vegades reconforta el fet de saber que estan salvant moltes vides». 

Comentarios
Multimedia Diari