Alliberen 2.000 samarucs a la llacuna del Port de l'Estany de l'Ametlla de Mar

Es tracta d'un petit peix protegit i en perill d'extinció

19 mayo 2017 15:48 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La llacuna del Port de l’Estany de l’Ametlla de Mar s’ha convertit des d’aquest divendres al migdia la vuitena colònia al món de samarucs (’Valencia hispanica’), un petit peix fortament amenaçat i en perill d’extinció que només es troba a la península Ibèrica. Tècnics del Centre Ictiològic del parc natural del delta de l’Ebre, de l’entitat Paisatges Vius i alumnes de l’Institut de l’Ametlla de Mar han participat en l’alliberament de 2.000 exemplars a la llacuna. Fins fa tres anys, només es coneixien sis poblacions de samaruc al delta de l’Ebre i a l’Albufera de València. La tasca de Paisatges Vius, recuperant i netejant llacunes litorals aïllades a la costa de l’Ametlla, com la del Port de l’Estany o l’Estany Tort, permet crear l’hàbitat idoni perquè s’hi pugui establir una població viable d’aquesta espècie, molt amenaçada al Delta per la introducció de peixos exòtics com la gambúsia (’Gambusia holbrooki’).

«Fa tres anys teníem sis poblacions al món. La creació d’una de nova és molt important per a l’espècie. Aquesta és la segona a l’Ametlla de Mar, després de la de l’any passat a l’Estany Tort. Ara passem de sis a vuit poblacions», ha certificat Guillem Mas, director de Paisatges Vius. Els dos milers d’exemplars alliberats a la llacuna procedeixen del delta de l’Ebre, d’on és autòcton, i van ser criats en captivitat al Centre Ictiològic del parc natural.

Segons ha subratllat el mateix Mas, el gran problema per a la seva conservació, a banda de la degradació i la pèrdua d’hàbitats, és la presència d’espècies de peixos exòtics.

A les llacunes de la costa de l’Ametlla de Mar, de petites dimensions i desconnectades a cap altre sistema aquàtic, l’absència d’aquests invasors i el seu aïllament natural faciliten que les poblacions puguin tenir unes perspectives de viabilitat a llarg termini molt més elevades. Més i tot encara: la resistència del samaruc als nivells de salinitat sensiblement superior de les aigües d’aquestes llacunes, pròximes al mar, beneficia l’espècie.

Comentarios
Multimedia Diari