Alliberen al Delta 90.000 exemplars d’anguilons per augmentar la població local

Aquesta acció garanteix el desenvolupament dels exemplars i millora la repoblació. Els propis pescadors són els qui s’encarreguen de finançar el projecte

30 mayo 2019 16:15 | Actualizado a 30 mayo 2019 16:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’empresa Forestal Catalana van alliberar ahir al delta de l’Ebre 90.000 exemplars juvenils d’anguila en una nova campanya del pla de gestió i recuperació de la població d’aquesta espècie que es fa a la Unió Europea. L’alliberament a les llacunes deltaiques faciliten el desenvolupament d’aquests anguilons abans que retornin al mar, convertides en anguiles platejades.

Que puguin créixer, fer el viatge transoceànic fins al mar dels Sargassos, fer les postes i reproduir-se, garanteix la recuperació i millora de les poblacions locals d’anguila. Per això, són els propis pescadors que financen el projecte.

L’alliberament el gestiona la direcció general de Pesca i Afers Marítims i la d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, així com l’empresa pública Forestal Catalana i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Els 90.000 exemplars juvenils d’anguila s’han soltat a la llacuna de l’Aufacada, el Clot de l’Encanyissada i la Finca del Violí, al delta de l’Ebre. 

Com ha explicat el tècnic d’Agricultura, Jesús Gómez, és la primera de les campanyes d’alliberament del pla de gestió de l’anguila a Europa que es concentra a llacunes deltaiques. «Hi tenen més alimentació i més capacitat de supervivència», ha assegurat. «Els estudis demostren que s’aconsegueix una supervivència i un creixement més gran que al riu», ha afegit. 

Els 90.000 anguilons que s’han soltat enguany procedeixen de l’empresa valenciana Acuicultura, on es fa reproducció d’aquesta espècie. 

Les anguiles s’han alliberat amb un pes d’entre 1 i 3 grams. S’estaran a les llacunes entre 4 i 6 anys fins que assoleixen un pes entre 200 i 400 grams, que serà quan estiguin preparades per migrar al mar de Sargasso, a camí entre Europa i les Estats Units. 

La població d’anguila a Europa estava reduint-se de manera preocupant i es va desplegar el pla de gestió per aturar aquesta regressió. Es fa a tots els països de la Unió Europea, on s’obliga a garantir un pla de pesca sostenible. La pesca d’anguila petita està prohibida, no es pot capturar si no fa més de 60 o 70 grams i cal fer estrictes controls, a més de repoblar l’espècie quan acaba la temporada de pesca. 

De moment, és complicat determinar com està evolucionant el pla perquè la població d’anguila a Europa es controla amb «estoc únic». Com les anguiles de tot el continent migren al mar del Sargassos i després retornen, els còmputs de població són unificats. 

«No es pot controlar com si es fes a un riu. El compromís és que tots els països membres facin aquest tipus d’accions perquè l’estoc únic se’n beneficiï», ha dit Gómez. 

L’anguila no és, de moment, una espècie en perill d’extinció. S’ha desplegat aquest pla europeu per evitar que la població seguís experiment una davallada important. «Estem encara a nivells baixos però estables. Es vol retornar a la població que hi havia fa 20 o 30 anys», ha detallat el tècnic d’Agricultura. 

El canvi climàtic, amb l’escalfament de l’aigua del mar i els canvis de les corrents marines, així com les espècies depredadores del riu, com els silurs, són algunes de les causes que havien reduït la població local d’anguiles al Delta i a altres zones d’Europa. 

Les entitats autoritzades a la pesca de l’angula, que paguen el programa, són les Confraries de pescadors Sant Pere de Tortosa, Sant Joan de Deltebre, Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja. 

També hi participen les confraries de pescadors de Roses, l’Escala i l’Estartit, a les comarques de Girona.

Comentarios
Multimedia Diari