Alliberen cinc tortuges a la platja del Trabucador

Les retornen a la mar després de quedar atrapades accidentalment en xarxes de pesca. Durant el 2018 es van recollir fins a 67 exemplars

M. P.

Whatsapp
Imatge d’un dels exemplars alliberats. FOTO: Departament de Territori

Imatge d’un dels exemplars alliberats. FOTO: Departament de Territori

La platja del Trabucador va ser aquest diumenge l’escenari de l’alliberament de cinc tortugues marines (Caretta caretta) que havien quedat atrapades accidentalment a xarxes d’arrossegament de pesca els mesos de gener i febrer.

Tres dels animals són juvenils de pocs anys i pesen entre 7 i 9 kg. Els altres dos són subadults i pesen uns 25 kg. Ahir un grup de persones i voluntaris van ser testimonis de l’alliberament. 

La Generalitat, mitjançant la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, van impulsar, conjuntament amb la Fundació CRAM, un programa per sensibilitzar i implicar els pescadors en l’atenció de tortugues marines atrapades accidentalment a les xarxes. Diversos estudis científics alerten que les tortugues pateixen els efectes de la descompressió en ser arrossegades ràpidament del fons del mar fins a la superfície. 

Des que es va posar en marxa aquesta iniciativa, el nombre de tortugues trobades mortes ha disminuït sensiblement i per primera vegada s’han recuperat més animals vius que morts. 

Quan els pescadors detecten una tortuga a les xarxes, avisen des d’alta mar, el que facilita el trasllat ràpid dels exemplars d’aquesta espècie vulnerable al centre de recuperació de la Fundació CRAM, al Prat del Llobregat, on es valora el seu estat de salut. Si cal, les tortugues se sotmeten al tractament necessari per revertir la descompressió (mitjançant una cambra de descompressió específica per a tortugues) i es tracten fins a la seva total recuperació. 

Gràcies a aquesta coordinació, el 2018 s’han recollit 67 tortugues marines que havien quedat atrapades en xarxes de pesca, 66 de les quals ja han estat retornades al mar. 

Temas

Comentarios