Alliberen cinc tortugues marines a l'Ametlla de Mar

Els animals havien quedat atrapats a les xarxes d’arrossegament de pescadors ebrencs

06 julio 2018 09:15 | Actualizado a 06 julio 2018 10:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cinc tortugues marines capturades accidentalment per pescadors van ser alliberades ahir novament a la platja de Pixavaques de l’Ametlla de Mar, després de recuperar-se a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

Els animals van ser capturats accidentalment en xarxes d’arrossegament i gràcies a la col·laboració dels pescadors van ser traslladats immediatament a la Fundació CRAM per al seu tractament i recuperació, en virtut de l’acord de col·laboració que aquesta entitat manté amb la Generalitat.

Quatre de les tortugues alliberades són de mida mitjana-gran (entre 20 i 40 quilos de pes), que podien haver patit la síndrome de descompressió en ser hissades a bord.

A aquests animals se’ls van fer radiografies i se’ls va sotmetre, quan va caldre, a un tractament hiperbàric per a la seva recuperació. El cinquè animal és una tortuga petita, de només 3,2 kg, que va quedar enganxada a la xarxa per l’aleta anterior i va patir una fractura d’húmer. Pel tipus de trencament, se li va haver d’amputar l’aleta sencera, cosa que no li impedirà fer grans migracions o desenvolupar-se normalment.
En total ja són 57 les tortugues que s’han recollit de mans de pescadors des que al maig del 2017 va començar el programa d’assistència a animals capturats accidentalment. D’aquests, se n’han pogut alliberar 36.

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d’Agricultura tenen en marxa un programa per sensibilitzar i implicar els pescadors en el rescat d’aquesta espècie vulnerable en l’àmbit del Delta de l’Ebre, àrea que concentra la majoria de captures accidentals d’aquests animals.

En ser capturades a elevades profunditats i pujar ràpidament a la superfície, poden patir una síndrome de descompressió que pot arribar a ser letal sense l’atenció clínica adequada.

El programa estableix un protocol per recollir com més aviat millor els exemplars capturats i traslladar-los al centre de recuperació de la Fundació CRAM, al Prat del Llobregat (Baix Llobregat), per valorar el seu estat de salut i, en el seu cas, sotmetre’s al tractament necessari.

Comentarios
Multimedia Diari