Altes temperatures i poques pluges marquen l’inici de la primavera

L’Observatori de l’Ebre va assolir una màxima de 27,1 graus, la més alta en un febrer dels seus 114 anys de dades

30 marzo 2019 11:17 | Actualizado a 01 abril 2019 08:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La situació anticiclònica que afecta Catalunya ha provocat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), valors de temperatura excepcionalment alts durant els mesos de febrer i març del 2019.

Després dels primers rècords de temperatura màxima al febrer (on vàrem arribar fins als 27,1 graus el dia 27 de febrer), el març ha seguit la mateixa línia. Segons explica al Diari Pere Quintana, investigador de l’Observatori de l’Ebre de l’àrea d’hidrologia i canvi climàtic: «no podem atribuir-ho al canvi climàtic, perquè encara és d’hora per determinar-ho, ja que has de mirar la tendència al llarg dels anys», però realment, «tot apunta que probablement sí».

Quintana també afegia que aquests contrastos són una de les característiques del clima Mediterrani, «però en els darrers anys hem observat que s’estan incrementant el nombre de dies secs consecutius, especialment durant l’estiu». Així, arran dels efectes del canvi climàtic, s’espera que aquest fenomen vagi a més i que d’aquesta manera, la pluja es concentri en menys dies però que caigui de manera més intensa.
I és que en aquesta zona estem acostumats a «hiverns secs o hiverns més humits». Així doncs, tampoc és alarmant un gener o febrer secs, però ara, entrada la primavera, calen precipitacions, ja que la primavera i la tardor són les «temporades de pluges» i, sense aquestes, tenim un risc més elevat de sofrir «onades de calor a l’estiu», tal com va passar l’any passat.

Però aquesta tendència anticiclònica s’ha detectat arreu del país, i és que no és un fet aïllat de Catalunya o les Terres de l’Ebre, tot i que Quintana ha precisat que «ha estat un hivern més sec especialment al sud-est de la península».

De moment aquest març l’Observatori de l’Ebre ha registrat els valors següents: 28 graus el dia 1, 27,5 el dia 15 o 26 graus el dia 24. Amb tot, aquests últims dies els valors tan alts s’han anat suavitzant i estabilitzant, ja que hem tingut una baixada suau de les temperatures. 

Comentarios
Multimedia Diari