Amics dels Castells vol més facilitats i serveis per tornar a viure al nucli antic

Amb motiu de la seua XXIII Diada, l’entitat denuncia l’abandonament d’habitatges al nucli antic de Tortosa i vol reivindicar-lo com un lloc amable on viure. També s’han intervingut artísticament tres cases deshabitades i tapiades 

11 noviembre 2018 15:37 | Actualizado a 13 noviembre 2018 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa ha denunciat l’abandonament d’habitatges al nucli antic de Tortosa, i vol reivindicar aquest com un lloc amable on viure per als mateixos tortosins. L’entitat va celebrar ahir la seua XXIII Diada i va organitzar una intervenció artística i una ruta de la mà de l’historiador Hilari Muñoz. 

En aquesta ocasió la diada va tenir com a escenari el barri de Santa Clara. «És un barri que té molta essència, és molt típic tortosí, i molta gent encara hi manté connexions familiars. Altres barris antics de Tortosa estan més degradats o han canviat més, però Santa Clara té essència pròpia», explica el president de l’entitat, Ramon Ruiz. «Però la problemàtica és greu: només a Santa Clara tenim 50 cases tapiades, i 14 seran enderrocades en els pròxims mesos per seguretat. Fa 25 anys vivien 200 famílies, mentre que ara només hi ha una seixantena. El barri s’està quedant sense veïns, moltes cases on abans vivien famílies ara estan buides», detalla.

L’entitat explica que en els darrers anys s’han tapiat moltes cases per evitar ocupacions il·legals, però que això «crea un altre problema, ja que les cases es queden sense manteniment i poden enfonsar-se, com va passar el mes passat a Tortosa». El president considera que aquesta no és la solució. Per a denunciar-ho, ahir es va portar a terme una intervenció artística. Tres artistes vinculats al territori, Mercè Gómez, Àngel Algueró i Hernan en H, van intervenir i pintar les portes tapiades de tres habitatges (inclòs el de la casa natal de l’escultor Agustí Querol), un art efímer que desapareixerà en el moment que l’habitatge torne a ser recuperat.

Per a l’entitat, la responsabilitat d’aquesta situació i posterior solució és compartida. «D’una banda, creiem que s’haurien de fer polítiques amb discriminació positiva per tal que la gent torne a viure al nucli antic. Més ajudes i facilitats per a rehabilitar les cases, però també més serveis», detalla Ruiz. «Però per l’altra banda també cal conscienciar els mateixos tortosins que són ells mateixos els que han buidat aquests barris, i que sí que es pot viure aquí». 

La diada i ruta també tenia com a objectiu facilitar el redescobriment del patrimoni urbà als mateixos tortosins, i així, de la mà de l’historiador Hilari Muñoz, es van conèixer llocs tan emblemàtics com el Calvari, la plaça Sant Joan, el convent de Santa Clara o l’església nova. En finalitzar la ruta es convidà a tots els assistents a un vermut de l’empresa de productes de proximitat i acció social Som Natros. 
 

Comentarios
Multimedia Diari