Amposta commemora els cent anys del Pont Penjant

Conferències, visites guiades, actes culturals i recreacions històriques recordaran la seva construcció

19 mayo 2017 23:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 15 d’agost es compliran exactament 100 anys de la col·locació de la primera pedra del Pont Penjant, l’obra més emblemàtica de la ciutat d’Amposta.

La capital del Montsià prepara tot un any de celebracions i propostes culturals per commemorar l’efemèride, la primera de les quals va tenir lloc ahir mateix. Es tracta d’una conferència sobre el pont a càrrec de l’arquitecte tècnic Francesc Torres, dins del Cicle d’Història, Cultura popular i tradicional del Montsià que organitza el Centre d’Estudis Comarcals.

L’Ajuntament ha creat una comissió del centenari, en la qual són presents les principals entitats i institucions de la ciutat, entre les quals hi ha el Museu de les Terres de l’Ebre, la Biblioteca Comarcal, el centre d’art Lo Pati, Esardi, la Lira Ampostina i la Unió Filharmònica, i s’ha convidat l’Ajuntament de l’Aldea, municipi amb què connecta el pont, situat a cavall de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

Pendents d’acabar de definir el programa, hi ha sobre la taula multitud de propostes, amb un pressupost inicial de 10.000 euros (susceptible d’incrementar-se a través de subvencions d’altres administracions).

Es planteja una exposició al Museu de les Terres de l’Ebre, la realització de visites guiades gratuïtes per donar a conèixer la història de la infraestructura, conferències sobre l’enginyer José Eugenio Ribera, la recreació de l’acte de col·locació de la primera pedra o la recuperació de la «Fiesta del Pez» al pont, una activitat que es duia a terme a la ciutat a principis del segle XX per repoblar el riu Ebre amb diverses espècies, entre altres iniciatives, com ara una festa d’obertura del centenari durant el primer trimestre d’aquest 2015.

El d’Amposta va ser el segon pont penjant del món que es va construir amb el sistema de formigó armat; el primer va ser el pont de Brooklyn de Nova York, en el qual està inspirat. Per aquest motiu, una de les propostes que hi ha sobre la taula és algun tipus d’agermanament o vincle amb el conegut pont novaiorquès, encara per concretar.

 

La història

El Pont Penjant sobre el riu Ebre es va construir entre els anys 1915 i 1920 i ha esdevingut el símbol per excel·lència d’Amposta.

L’any 1908 ja es va obtenir la concessió ministerial per dur endavant el projecte de construcció d’un pont i després de diversos projectes es va escollir el de l’enginyer J. Eugenio Ribera. L’empresa Sociedad de Construcciones Hidráulicas y Civiles va ser l’encarregada de dur a terme el projecte.

Muntat sobre dues pilastres de pedra amb forma d’arc de triomf de 24 metres d’alçària, la volada del tram penjant és de 134 metres, sostingut per cables metàl·lics a totes dues bandes del riu.

Al mes de juliol de 1920, després de fer la prova de resistència estàtica amb una càrrega de 234 tones d’arena escampada per tot el pont, es va realitzar la prova de resistència dinàmica, consistent a fer passar 44 carros carregats amb sacs de grava i pedra menuda, amb un pes total aproximat de 66.000 quilos, activitat duta a terme amb la col·laboració desinteressada dels veïns i amenitzada per la banda de música La Lira Ampostina.

El pont va ser inaugurat finalment el 1921 per Primo de Rivera.

La nova infraestructura se situava a la carretera de Barcelona a València i va substituir els antics passos de barca, que eren l’únic mitjà que hi havia fins llavors per creuar el riu Ebre.

El 1938, durant la guerra civil, el pont va sofrir dos atacs per part de l’ aviació Legionària italiana, que van comportar la seva destrucció. Després de la guerra es va procedir a reconstruir-lo i va ser reinaugurat el 4 d’octubre de 1947, i reformat en la seva totalitat als anys seixanta.

L’última reforma integral es va dur a terme entre els anys 2007 i 2009. Amb un pressupost d’uns quatre milions a càrrec del Ministeri de Foment, les obres van suposar una ambiciosa rehabilitació de tota la construcció, des del cablejat fins a la calçada passant pels seus laterals.

La inauguració popular d’aquesta obra va comportar la recreació de la prova de càrrega duta a terme l’any 1920.

Comentarios
Multimedia Diari