Amposta i l'Aldea s'agermanen en el Centenari del Pont Penjant

Ahir al Pont Penjant va tindre lloc la celebració del centenari de la posada de la primera pedra que uniria les dues ribes i termes

19 mayo 2017 22:03 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La pluja, tot i que amenaçant, va donar treva. Un 15 d’agost de 1915, un dia com ahir de fa cent anys i amb una meteorologia ben similar, es va col·locar la primera pedra del Pont Penjant d’Amposta. Infraestructura que es convertiria en el símbol de la població.

Per commemorar aquesta efemèride ahir al matí al Pont Penjant d’Amposta va tindre lloc un acte institucional que va comptar amb la participació de les autoritats ampostines i aldeanes.

Les dues poblacions, que van portar les seues pubilles, la Banda de música La Unió Filharmònica d’Amposta, la banda musical Verge dels Prats de l’Aldea i els seus gegants, van unir-se, així, al bell mig del pont envoltats d’una munió de veïns, alguns vestits d’època, que van voler formar part de l’acte, emmarcat dins les festes majors d’Amposta.

L’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu, en representació del poble terme del qual se sosté una banda del pont, va titllar la infraestructura de símbol històric. «I, per tant, aquesta unió d’avui té una importància simbòlica. És la unió de dos pobles germans».

Andreu es va mostrar molt agraït per poder formar part del de la celebració i va fer entrega a l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs d’una figura de la torre de l’Aldea.

Tomàs, per la seua banda, també va recordar la millora econòmica que va significar el pont en el seu moment per a la població d’Amposta i les veïnes. «El d’avui també és un acte per recordar tota aquella gent que es va implicar en la seua construcció. El pont és un símbol que ens uneix i que crea teixit. El que representa el pont quan el veiem és sentir que ja hem arribat a casa quan venim de lluny», va declarar.

En definitiva, va ser un acte d’agermanament entre les dues poblacions «molt emotiu i amb èxit de gent», en paraules de l’alcalde d’Amposta, en el qual finalment les dues bandes van tocar alhora i es va concloure hissant la bandera del centenari.

Tot seguit, els assistents es van desplaçar a la propera plaça de l’Aube, on hi va haver ball de vermut amb l’orquestra Vermuth Club Band amb motiu del 25è aniversari del grup musical Suc d’Anguila.

 

Els detalls històrics

Va ser l’alcalde Joan Palau quan el 1908 va anunciar a la població la concessió del Ministeri de Foment per dur endavant el projecte de construcció d’un pont sobre l’Ebre.

Les obres van ser adjudicades el 1914 i finalment durant les festes del 15 d’agost es va col·locar la primera pedra. Les obres, que es van allargar sis anys, van ser pressupostades en 875.175 pessetes, de les quals 200.000 van ser aportades pel municipi i la resta per l’Estat. També hi va contribuir la Mancomunitat de Catalunya.

Després de fer-se la prova de resistència, consistent a fer passar 44 carros amb un pes total aproximat de 66 tones, l’any 1921 Primo de Rivera va inaugurar-lo.

Ahir, amb la gran quantitat de persones aplegades durant l’acte de celebració a sobre del pont, aquest va moure’s lleugerament. Prova que encara podrà viure cent anys més.

Comentarios
Multimedia Diari