Amposta i la Ràpita reclamen el camí de guarda dels Alfacs

El PP tomba una moció d'ERC al Senat amb aquesta demanda, tot i que Costes de l´Estat preveu executar una primera fase aquest any, entre la Torre de Sant Joan i Poble Nou del Delta

19 mayo 2017 15:50 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amposta i Sant Carles de la Ràpita reclamen la construcció del camí de guarda costaner, que ha de protegir la part interior de la badia dels Alfacs dels temporals i la regressió que pateix el Delta; un projecte planificat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient dins del Pla Integral del Delta de l’Ebre i que es troba pendent d’execució almenys des de fa cinc anys.

El camí ha de recórrer uns 14 quilòmetres entre Sant Carles de la Ràpita i elTrabucador i a més de servir de barrera per frenar l’erosió de la costa interior de la badia, ha de suposar també un camí turístic per a bicicletes i vianants.

Els ajuntaments han tingut ja una despesa de 250.000 euros en el cas d’Amposta i 175.000 en el de la Ràpita, per tal de fer efectives les expropiacions dels terrenys costaners i ara demanen al Ministeri que arrenqui d’una vegada les obres.

Costes preveu dur a terme una primera fase del projecte aquest 2017, en un tram d’uns 2 quilòmetres entre la Torre deSant Joan i Poble Nou del Delta, dins del terme municipal d’Amposta. Segons han confirmat al Diari des de la Subdelegació del Govern a Tarragona, l’obra compta amb un pressupost de menys d’un milió d’euros i es preveu iniciar dins d’aquest exercici, tot i que finalment dependrà de l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. L’actuació preveu l’arranjament del camí, arbrat, mobiliari, passarel·les i l’adequació d’un accés fins a la torre de Sant Joan, del segle XVI.

Amb tot, aquesta setmana el grup del Partit Popular ha tombat una moció a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat presentada per ERC (partit que governa a Amposta i la Ràpita), en la que es demanava l’execució del projecte. «Si realment el volen començar a construir, no entenem perquè tomben aquesta iniciativa parlamentària», lamenta l’alcalde d’Amposta, Adam Tomás.

El senador republicà Miquel Aubà exigia a la moció un calendari d’execució de l’obra i la dotació d’una partida als pressupostos generals de l’Estat per fer possible «la protecció i recuperació» ambiental de la badia, així com potenciar turísticament el delta de l’Ebre».

Incompliments

Segons va recordar el senador, l’actuació va comptar l’any 2012 amb una partida pressupostària de 115.000 euros, i l’Estat feia una previsió de fins a 16,4 milions més per als dos anys següents. Però de moment no s’ha dut a terme cap actuació, més enllà de reparacions puntuals dels camins i la línia de costa malmesos durant els temporals.

«El govern espanyol no ha complert els seus compromisos amb la gent del delta de l’Ebre ni amb els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita», va denunciar Miquel Aubà, tot situant el projecte com un exemple més «de les moltes inversions pendents i incomplides per l’executiu de Mariano Rajoy».

Comentarios
Multimedia Diari