Amposta impulsa un nou model de lleure per a un estiu atípic

El consistori ha cancel·lat l’oferta de lleure municipal per cedir els espais i oferir subvencions a les empreses i associacions locals, per la qual cosa les famílies poden escollir entre un ampli catàleg d’activitats

27 julio 2020 09:10 | Actualizado a 27 julio 2020 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de mesos tancats a casa, alguns infants tornen a relacionar-se amb nenes i nens de la seva edat als casals d’estiu, aquest any readaptats per prevenir el contagi de la Covid-19. A Amposta han reformulat íntegrament el concepte concebut fins ara i l’ajuntament ha cancel·lat les estades d’estiu municipals per atorgar un seguit d’ajudes a l’oferta privada. Ara les famílies poden escollir si prefereixen un casal de dansa, un enfocat en l’esport, per aprendre anglès o per gaudir de la natura, entre altres. Però tot i això, com ho fan les persones acompanyants per garantir les mesures higièniques?

A l’espai Tataküa realitzen una proposta totalment integrada en la natura que anomenen «Baraka», un escenari de joc lliure i espontani per treballar els sentits. «Pensàvem que després del confinament era molt important que el primer contacte social que tinguessin els infants fos a la natura, en un espai de confiança on poguessin recuperar l’energia de ser nens i embrutar-se, tocar les coses...», explicava la impulsora del projecte, Eva Campomar. Dividits en grups de convivència o tribus de 10 persones, actualment al casal Baraka participen 40 infants de 3 a 8 anys, que experimenten amb els gustos o el tacte fent llimonada i reconeixen les olors de les plantes en tallers sensorials, entre moltes altres activitats.

El moment més complicat, segons Campomar, són les entrades i sortides de l’espai, ja que és on hi ha contacte amb les famílies. «Hem habilitat dos sortides pel bosc i ens posem mascareta, així com tenim un protocol de neteja per als coixins o objectes que es puguin compartir, tot i que la major part d’objectes que utilitzem són pedres, fulles i altres elements que troben a la natura», seguia Campomar, qui explicava que abans d’iniciar el casal van haver de fer uns cursos per a l’ocasió, de la mateixa manera que cada dia emplenen un qüestionari amb la situació de cada infant.

A English Summer Camp de l’escola d’idiomes Box, cada setmana recorren un món imaginari i fan tot un seguit d’activitats relacionades comunicant-se íntegrament en anglès. Amb un total de 27 participants d’entre 4 i 12 anys, es divideixen en un grup de primària i dos d’infantil, ambdós de menys de 10 persones.

«Els més grans estan molt conscienciats, saben que en entrar del pati s’han de netejar les mans i els peus, que s’han de posar la mascareta si treballen en grup o el perquè de la separació de les taules», deia la directora del casal, Andrea Ferreres. Més difícil és amb els petits, ja que és complicat no interactuar amb ells si necessiten alguna cosa: «És difícil no poder estar tant com demanen. Si cauen, per exemple, has d’anar primer a posar-te la mascareta i, a més, comunicant-nos amb la boca tapada tampoc és fàcil, perquè perdem totes les expressions... i si, a sobre, els parles en anglès, doncs no acaben de saber si allò que els dius és o no una broma, per exemple».

Ajudes municipals

Des del consistori s’han destinat 80.000 euros en subvencions per a les associacions culturals, esportives i socials, així com empreses de lleure que desenvolupen un projecte per aquest estiu. A banda, també s’ha organitzat una borsa de monitors i monitores, així com de persones directores de lleure perquè el jovent pugui treballar aquest estiu.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, recordava que aquest model «no s’utilitza a cap altre municipi de les Terres de l’Ebre» i que no consisteix a externalitzar l’organització de les estades d’estiu, «sinó posar-nos al costat del sector i fer viable un projecte de lleure», afegia. A les ajudes atorgades pel consistori es van sumar una trentena d’entitats de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari