Amposta incrementarà l’IBI dels pisos buits per reduir la bombolla del lloguer

A la ciutat n’hi ha censats més de 250, una realitat que també viuen altres municipis com la Ràpita o Deltebre

13 octubre 2019 14:50 | Actualizado a 16 octubre 2019 14:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple d’Amposta ha donat llum verda a l’aprovació inicial del reglament per determinar la condició d’habitatge desocupat amb caràcter permanent, un procediment previ perquè l’Ajuntament d’Amposta es pugue dotar d’una eina per saber que pot considerar un pis desocupat. Ara, amb l’objectiu de posar al mercat més pisos de lloguer, l’Ajuntament té previst incorporar a les ordenances fiscals penalitzacions per als propietaris que tinguen habitatges buits amb un increment del 50% de l’Impost de Bens Mobles (IBI).

I és que la Generalitat té censats al municipi uns 250 pisos buits habitables, la majoria en mans d’entitats bancàries i grans tenidors. L’Ajuntament calcula que fins i tot hi ha més. I malgrat això, trobar un pis de lloguer al municipi a un preu just és difícil. Per exemple, un pis de tres habitacions pot costar més de 400 euros. Espais on hi ha blocs buits són per exemple davant del riu, a la zona de Valletes i a l’Avinguda de Catalunya. «No és l’única mesura que volem implementar», explica al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. «També volem estudiar si podem aplicar una modificació fiscal a l’IBI en aquells pisos que es lloguen a un preu taxat, i així fomentar el lloguer. Ens hem de dotar de les dos mesures, també la de bonificar». Cal dir que alguns dels pisos no estan acabats o han patit actes vandàlics i en aquest sentit l’Ajuntament demana a les enitats bancàries que els finalitze. Tomàs considera que els pisos buits són un problema i confia que amb la mesura d’incrementar l’IBI es podrà millorar la situació. «No sabem si portarà suficients resultats, però el que no podem fer és quedar-nos aturats. Com a ajuntament ho hem d’intentar», argumenta.

Un altre municipi del Montsià que té una gran quantitat de pisos buits d’obra nova és sense dubte la Ràpita. Joan Roca, propietari de Finques Roca, en quantifica fins a 900, construïts entre el 2004 i el 2007, si bé no tots estan en mans de bancs. «El problema és que hi ha molts pendents de finalitzar», afirma. Joan Enric Ferrando, administrador de Miracle Promocions S.A, coincideix que hi ha molta demanda de lloguer, però és excèptic respecte que augmentar l’IBI funcione. «Els bancs no s’han quedat els pisos per caprici sinó perquè no hi ha demanda. Per exemple, a la zona nord n’hi ha molts, però la demanda no ha anat cap a aquella zona. Els atractius de la Ràpita són el centre o prop de les platges».

També Deltebre té un gran nombre de pisos buits, i el que ha portat a terme el consistori és fer-los pagar la taxa d’escombraries. Un cas diferent és el de Tortosa, que no va viure un boom tan destacat com el d’altres municipis més petits i compta amb pocs habitatges nous buits. Fonts municipals expliquen que ja es van iniciar expedients per sancionar pisos buits, però «és molt difícil demostrar que un pis estigue buit ja que estan en mans d’entitats bancàries i tenen consums mínims».

Comentarios
Multimedia Diari