Amposta inverteix en habitatge públic amb més de 90 pisos

La capital del Montsià compta amb un dels parcs d’habitatge públic més destacats de les Terres de l’Ebre

20 enero 2020 10:20 | Actualizado a 20 enero 2020 11:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En poc més de 4 anys, Amposta ha construït un dels parcs d’habitatge públic més destacats de les Terres de l’Ebre. Actualment la capital del Montsià compta amb una norantena de pisos repartits per tota la ciutat i que s’emmarquen en les diferents categories d’habitatges públics, ja bé com a habitatges de lloguer assequible; vivendes de lloguer social o pisos d’emergència.

Segons l’alcalde de la ciutat, Adam Tomàs, l’objectiu d’aquesta política d’habitatge públic recau en «garantir l’habitatge digne a tota la població: des dels joves que es volen emancipar fins a les persones grans que viuen a un pis sense ascensor, passant per qüestions més socials o d’emergència». Tomàs també afegia que «sabem que és complicat tenir un 20% d’habitatge públic com marquen els estàndards europeus, però sí que arribarem al 5%».

D’aquests 90 pisos, un total de 49 corresponen a la categoria d’habitatge públic assequible. Unes cases que són propietat de l’Agència Catalana d’Habitatge però que que van sortir a sorteig a través de l’Ajuntament, i garanteixen tenir una quota de lloguer entre els 180 i 220 euros, més barata que l’habitual a la ciutat. D’altra banda, als 16 pisos d’habitatge social es regula el preu de lloguer segons els ingressos de les persones que hi viuen, i que acaben suposant entre un 12 i un 18% del seu salari. Els pisos, dels quals 2 estan destinats a persones grans i 2 més a gent jove, estan ubicats al nucli antic i són propietat d’Incasòl, qui també els ha cedit a l’Ajuntament.

«És un projecte molt ambiciós, en el qual l’Ajuntament assumim molts de riscos. A més, hem notat un cert efecte crida de gent que ve a empadronar-se a Amposta per accedir als pisos públics, però ho fem treballant perquè tothom pugui tenir un habitatge digne», confirmava l’alcalde.

Pel que fa als pisos socials destinats a situacions d’emergència n’hi ha un total d’11 però actualment, segons els tècnics de Serveis Socials, la majoria d’ells estan buits per realitzar-hi reformes, excepte tres habitatges on viuen diferents famílies, una d’elles refugiada.

Conveni amb Hàbitat III

El projecte més nou de tots és la compra d’un edifici per part de l’entitat Hàbitat III, i que serà gestionat pel consistori. «Estem acabant d’habilitar aquests 14 pisos que ens va cedir Hàbitat III i seguim treballant amb els bancs per comprar pisos buits», deia Tomàs sobre el futur més pròxim. L’Ajuntament d’Amposta també rebrà aquest 2020 una subvenció de la Diputació per seguir creant vivenda assequible a la ciutat.

A banda de tots aquests habitatges, a Amposta també hi ha altres pisos públics que són propietat de la Generalitat i en els quals el consistori possibilita que els potencials llogaters entrin a formar part de la Mesa d’Emergències o de la llista d’espera per als lloguers socials, el que molts cops comporta que els professionals del consistori renegocien lloguers o hipoteques amb els bancs.

Comentarios
Multimedia Diari