Amposta, l’Aldea i Campredó senyalitzen els seus espais de la batalla de l’Ebre

La Torre de Font de Quinto, les trinxeres del Mas del Prat, l’antiga estació de l’Aldea, el Mas de Talarn o el de Bernis, que va ser lloc de comandament de l’exèrcit republicà, són alguns dels punts d’interès d’aquest projecte conjunt

19 julio 2018 08:27 | Actualizado a 19 julio 2018 08:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’actual allotjament rural del Mas de Bernis, al delta de l’Ebre, era l’any 1938 la Colònia Agrícola San José i va esdevenir lloc de comandament de l’exèrcit republicà durant la maniobra de distracció que es va dur a terme a la zona el 25 de juliol d’ara fa 80 anys, a l’inici de la batalla de l’Ebre. Aquest és un dels indrets que se senyalitzarà per part dels ajuntaments d’Amposta, l’Aldea i Campredó, en el projecte conjunt per recordar i posar en valor aquella acció bèl·lica, encara avui poc coneguda però en la qual es calcula que van morir més d’un miler de combatents. 

El projecte, que es durà a terme de la mà del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), al qual s’han integrat les tres poblacions, es basa en l’estudi encarregat fa un any a la Universitat Rovira i Virgili sobre aquest episodi de la Guerra Civil, i inclourà diferents itineraris per atreure el ‘turisme bèl·lic’. 

La matinada del 25 de juliol, poc després de les dotze, els soldats de la XIV Brigada Internacional La Marsellesa (formada majoritàriament per francesos i belgues) van creuar l’Ebre des de la zona de Font de Quinto cap a Amposta, en una maniobra bèl·lica, que juntament amb el pas a la zona de Mequinensa i Faió buscava disgregar les tropes franquistes i afavorir que el gruix dels republicans pogués travessar el riu a la Ribera d’Ebre i Terra Alta, com així va ser. Com a restes d’aquell episodi, en el cas de Campredó, se senyalitzaran la torre de Font de Quinto, les trinxeres localitzades a la Casa del Prat i diversos búnquers. 

Pel que fa a Amposta, s’indicarà el Mas de Talarn, nius de metralladores i també búnquers. Per últim, a l’Aldea hi ha casamates i nius de metralladores, a més del mateix Mas de Bernis. En un punt d’aquest edifici del segle XIX, que de fet està fortificat, hi ha tres búnquers, orientats en diverses direccions, dos d’ells a l’aire lliure i el tercer a l’interior del mas. En un d’ells es conserva el grafit: ‘Viva la República Española. Año 1938’.

També cal destacar l’antiga estació de tren de l’Aldea, que va ser bombardejada en diverses ocasions. 

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, el de l’Aldea, Dani Andreu, i el regidor de Cultura de Campredó, Emigdi Subirats, han destacat importància de donar a conèixer aquests espais «com un atractiu històric i turístic més del territori». 

Rutes, conferències i congrés internacional

Les tres poblacions compten amb un programa d’actes per commemorar els 80 anys de la batalla de l’Ebre, amb rutes, conferències i exposicions. En el cas d’Amposta, el proper  dimarts 24 de juliol s’ha programat una caminada popular des de la ciutat fins al Mas de Talarn, pel canal de la dreta de l’Ebre, que comptarà amb les explicacions de l’expert Màrius Pont. A la tardor, els tres ajuntaments destaquen la importància del Congrés Internacional de la batalla de l’Ebre que organitzen a Tortosa la URV i Amics i Amigues de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari