Amposta, la diversitat que enriqueix

El projecte Amposta Ciutat Diversa integra col·lectius i reflexiona sobre les seues dificultats

Marina Pallás

Whatsapp
Els pregons de les festes i de la Festa del Mercat es van traduir a a la llengua de signes. FOTO: J. Revillas

Els pregons de les festes i de la Festa del Mercat es van traduir a a la llengua de signes. FOTO: J. Revillas

Fa pocs dies Amposta va viure la seua Festa Major. Durant el pregó de Festes, es va comptar amb traducció simultània en llengua de signes, com ja es va fer al 2019. La iniciativa enguany també s’emmarca dins de les accions i activitats d’Amposta Ciutat Diversa, un projecte que també es va recordar al foc de final de festes amb la presència de la bandera de l’arc de Sant Martí.

També durant el pregó de la Festa del Mercat a la Plaça, la passada primavera, es va portar a terme traducció simultània en llengua de signes. Aquesta acció ajuda a la inclusió social d’alguns veïns que d’altra forma poden sentir-se exclosos de moltes de les activitats que es porten a terme al municipi.

Per integrar-los i donar visibilitat a la diversitat de tot tipus, Amposta enguany està celebrant activitats en el marc del projecte Amposta Ciutat Diversa. I és que entre els seus més de 21.000 habitants hi conviuen persones de diferent edat, gènere, orientació sexual, cultura, religió, capacitats físiques i psíquiques. Per a l’Ajuntament, «aquestes diversitats, lluny de suposar una limitació, són una oportunitat i una riquesa per al conjunt de la societat. Cal posar-la en valor i convertir la diversitat en la bandera de la ciutat». En aquest context i davant aquesta necessitat de posar en valor la diversitat, per fer una societat inclusiva, neix el projecte de ciutat Amposta Ciutat Diversa 2021, a través del qual l’Ajuntament d’Amposta vol fer visibles les diferents tipologies de diversitats per traslladar el missatge final que totes i tots som diverses i diversos i que aquesta diversitat ens enriqueix com a societat.

Així durant aquest 2021 Amposta està dedicant cada mes de l’any a una diversitat. Durant tot aquell mes, a la ciutat hi ha activitats i accions per posar en valor aquella diversitat concreta, per visibilitzar les problemàtiques que pateix aquell col·lectiu i realitzar accions que eliminen les barreres que en limiten el desenvolupament. D’aquesta forma per exemple al gener es va donar el tret de sortida amb la Declaració institucional del ple de l’Ajuntament d’Amposta, i el mes de febrer es va dedicar a la diversitat funcional en persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament. El març va ser el mes dedicat a la diversitat de gènere, mentre que l’abril, a la cultural i al maig, a la d’opinió. El juny va ser el mes per a la diversitat d’orientació sexual i el juliol, al de la religió. Precisament aquest estiu des de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Amposta també es va promoure una trobada presencial de tots els representants dels Centres de Culte de les diferents confessions de la ciutat. Una vintena de persones van compartir idees i reflexions sobre la diversitat de religió, participant parròquies de la ciutat de la religió Catòlica, Evangèlica, Baptista, Ortodoxa, mesquites de l’Islam i la comunitat Sikh.

Aquest agost està dedicat a la diversitat d’edat; el setembre serà el torn de la diversitat funcional física i sensorial; l’octubre, de la diversitat fruit de la salut psíquica; el novembre, de les alteracions de la salut, estat serològic o característiques genètiques, i el desembre de la diversitat individual. Ja que tothom és... divers!

Comentarios

Lea También