Amposta recupera la façana fluvial i en fa un actiu turístic

Encara la recta final l’obra de la celòquia del castell, mentre es projecta posar en valor l’antiga capella de Santa Susanna i unificar tot l’enllumenat de la riba del riu Ebre

02 abril 2021 12:00 | Actualizado a 03 abril 2021 09:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta ha emprès des del 2016 la tasca de recuperar la seva façana fluvial i posar-la en valor com un actiu patrimonial i turístic de primer ordre. Actualment encara la recta final el projecte de recuperació de la celòquia del castell, amb un pressupost de 600.000 euros, dels quals 450.000 s’han finançat a través de l’1,5 per cent Cultural de l’Estat. Es tracta de posar en valor una part del castell dels cavallers de Sant Joan de Jerusalem (segles XII i XIII), a tocar del riu Ebre i punt d’origen de la ciutat. L’obra contempla el recreixement en fusta de l’antiga torre del castell o celòquia , amb un nou espai que es preveu destinar a concerts i usos culturals.

Al projecte inicial s’ha afegit una fase no prevista, pel que s’ha adquirit una casa adjacent i tombat un pati a la zona d’actuació per incorporar-ho al conjunt, amb un cost de 60.000 euros. «També s’hi ha fet una excavació arqueològica, on s’han trobat restes de la Capella del Castellà», segons detalla al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomás. Així, està previst poder acabar les obres abans del setembre.

La propera actuació que es preveu en el pla director de la façana fluvial correspon a la recuperació de l’antiga capella de Santa Susanna, situada més a l’est, a la part baixa del riu, i de la que l’Ajuntament ja disposa del projecte redactat, després que s’hi han dut a terme les preceptives excavacions arqueològiques. L’actuació compta amb un pressupost d’uns 250.000 euros, part dels quals es volen finançar a través d’un ajut del Grup d’Acció Local de Pesca (GALP) Terres de l’Ebre.

Tot plegat, se suma a les diferents fases d’actuació de neteja i recuperació de la façana fluvial i els seus elements més representatius, com ara l’arc gòtic, que fins i tot han estat escollits pels veïns d’Amposta com una de les actuacions dels pressupostos participatius.

A mig termini, es projecta «una actuació per destapar l’enclusa del que havia de ser el canal de navegació de Carles III i habilitar una petita platjola», detalla Tomás.

L’Ajuntament també preveu unificar tot l’enllumenat amb el del Pont Penjant. D’aquesta manera, es vol potenciar encara més la zona com a actiu turístic de la ciutat. En aquest sentit, es planteja poder dur a terme visites des del riu Ebre, ja que és la millor manera de poder contemplar del conjunt. Des del Consistori es treballa per poder oferir recorreguts amb un vaixell turístic, amb experiències que incloguen també la gastronomia. Una proposta de col·laboració público-privada que encara s’ha d’acabar de definir, segons apunta l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari