Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Amposta recuperarà la façana fluvial del Castell

L'Ajuntament iniciarà un projecte per estabilitzar la seua estructura i evitar que es degrade i es netejarà tota la zona

M. Pallás

Whatsapp
Imatge de la façana fluvial del castell, amb l´arc gòtic com a element més singular del conjunt. Foto: JOAN REVILLAS

Imatge de la façana fluvial del castell, amb l´arc gòtic com a element més singular del conjunt. Foto: JOAN REVILLAS

L’Ajuntament d’Amposta iniciarà a finals del mes de maig la restauració de la façana fluvial del castell, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

La detecció de problemes estructurals i de deteriorament d’aquest element important patrimonial, que podien arribar a amenaçar la seua estabilitat i conseqüent pèrdua irreparable (algunes dovelles ja s’han desprès), han motivat la iniciativa de restauració i posada en valor d’aquesta part emblemàtica de la façana fluvial d’Amposta per part de l’Ajuntament. L’element més singular del conjunt, que data del segle XII, el constitueix l’imponent arc apuntat que mira al riu, de sis metres d’alçada. Aquest art servia als Santjoanistes, quan van construir el castell, per amagar les muralles andalusines que hi havia abans.

Així, l’objectiu de l’actuació és garantir l’estabilitat de l’element, amb diferents ancoratges metàl·lics ocults, del mur al penyal de roca posterior, i la creació d’una llosa superior, de formigó armat, que lliga el conjunt i compensa els efectes del seu desplom cap al riu. Posteriorment es procedirà a la reconstrucció de les dovelles de l’arc perdudes per retornar-li la seua solidesa original.

Un dels arquitectes del projecte, Carles Brull, que ha treballat en altres restauracions com la del Castell de Miravet, ha explicat que «el més preocupant de l’estat actual d’aquesta zona és la precarietat estructural i de conservació de l’emblemàtic arc». Iés que existeix una gran esquerda entre el mur de carreus visible i el d’època andalusí o roca del penyal del darrera, una separació que va d’entre 6-8 cm fins a un màxim de 17 cm. «Aquesta esquerda va associada a un lleuger desplom del mur cap al riu d’un 20 cm en tota la seua alçada», ha assenyalat Brull.

La segona finalitat de l’actuació serà la posada en valor de la zona, que inclourà la neteja i eradicació de la vegetació que pot afectar negativament a la conservació del bé cultural. També està previst la pavimentació amb pedra de la plataforma superior i la instal·lació d’una barana de protecció per què, en una futura adequació de l’esplanada del castell, aquest indret puga ser accessible al públic. De moment es crearà un nou accés restringit per a facilitar la seua neteja i s’il·luminarà l’entorn.

El termini d’execució de l’actuació és de quatre mesos. Té un pressupost de poc més de 105.000 euros, que compta amb una subvenció de 18.000 euros per part del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Temas

  • EBRE

Lea También