Amposta s’acomiada d’alguns dels negocis històrics de la ciutat

Les conseqüències de la crisi de la Covid-19 avancen moltes jubilacions i obliguen a tancar abans d’hora una llar d’infants i dos restaurants després de més de 40 anys al servei de la ciutadania

01 junio 2020 09:50 | Actualizado a 03 junio 2020 08:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La crisi derivada de la pandèmia per Coronavirus ha marcat un abans i un després en la societat, però també en l’economia de pobles i ciutats. Des de fa uns mesos que molts negocis se senten desemparats i, després de molts anys oferint un servei destacable, s’han vist obligats a tancar per sempre. A Amposta han abaixat la persiana, com a mínim, tres negocis emblemàtics: el Frankfurt Querol, el restaurant Gatsby i la llar d’infants Verge del Carme.

El Frankfurt Querol, també conegut com «lo de Rosamari», hagués celebrat els 49 anys de la seva inauguració el 21 de juny d’aquest any, però la crisi va decidir als propietaris a acomiadar-se’n abans. «Havíem decidit acabar la campanya a l’agost, passades Festes Majors, però la situació ens ha empès a jubilar-nos abans», explicava la propietària, Rosamari Beltri, qui reconeixia que, amb el tancament tan prop, no els compensava fer una nova inversió per adaptar a les mesures pertinents el conegut local de la plaça del Mercat.

Després de 20 anys al capdavant del mateix negoci i amb edat per a jubilar-se, Beltri afirmava que «el confinament ha sigut un entrenament per als dies que vindran», i és que després de treballar tots els festius i caps de setmana, ara han de començar a gaudir lluny de la feina. «El cor sempre et fa mal, perquè aquest negoci és gran part de la nostra vida, però sabem d’on venim i sempre hem procurat xafar amb els peus a terra», tancava Rosamari. La notícia va sortir a la llum després que la propietària compartís una publicació al Facebook anunciant el tancament, fet que va causar un gran rebombori entre ampostins i ampostines de totes les generacions.

També a través de les xarxes socials ho anunciaven els propietaris del restaurant Gatsby, on afirmaven que, també amb la jubilació ben prop, ja no tornarien a servir com ho havien fet els passats 40 anys. «Després de tres Gatsby, el temps passa i aquest és el motiu principal del nostre tancament. Manolo es jubila d’aquí poc i Anna seguidament, per això la situació que estem vivint ens ha forçat a prendre aquesta decisió», reblaven.

Adéu a la llar d’infants

La situació, però, no ha afectat només sobre el sector de la restauració i entre els afectats hi ha també els centres de suport i acompanyament familiars, que després de dos mesos sense rebre infants però sí despeses, amb el Pla d’obertura de centres en fase 2 del Departament d’Educació també es veuen obligats a reformular els espais per mantenir les mesures sanitàries i d’higiene.

Un dels històrics de la capital del Montsià, el Centre de Suport Familiar Verge del Carme ha estat un dels perjudicats, tot i la llarga trajectòria que l’avala donant servei des de 1979. Per les instal·lacions del centre, amb Lourdes Magí al capdavant, han passat fins a tres generacions de famílies, de les quals se n’acomiadava amb tristesa: «No ha estat fàcil, però la situació ha ajudat a prendre la decisió». Fins abans de la pandèmia eren una quarantena de famílies les que confiaven en el centre ubicat al barri del Grau, on amb la propietària treballaven dues companyes més.

A la reobertura dels centres d’acompanyament només es permet l’assistència de cinc xiquets o xiquetes per espai, que els mateixos educadors han de seleccionar segons criteris com la situació laboral dels tutors, i sense poder acollir als menors d’un any. A banda de les condicions ja conegudes, i complicades per als professionals, com que els infants no podran interactuar entre ells ni compartir materials, que els acompanyants no podran agafar els infants en braços ni els pares i mares accedir a l’espai.

Comentarios
Multimedia Diari