Amposta treballa per eliminar els dos últims símbols franquistes de la ciutat

La Comissió del Nomenclàtor restituirà la memòria de l’alcalde republicà Josep Villalbí amb un nou carrer amb el seu nom

28 noviembre 2020 17:10 | Actualizado a 28 noviembre 2020 18:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amposta ultima la retirada de la simbologia franquista dels espais públics, segons va informar ahir la regidora de Cultura, Inés Martí, a la comissió de Promoció de la Ciutat. En concret, segons recull el cens de simbologia franquista del Memorial Democràtic, a la capital del Montsià hi queden dos elements: una làpida al cementiri on es fa referència als màrtirs, i una placa amb el jou en un habitatge del carrer Melilla.

Sobre la làpida del cementiri, la regidora explicà que l’Ajuntament seguirà les recomanacions de Memorial Democràtic que passen per la «dignificació dins dels paràmetres democràtics». En un informe del 23 de novembre, el Memorial Democràtic indica que «en aquests casos s’instal·li una senyalització adjacent a la tomba que desproveeixi de càrrega d’exaltació el símbol i el reinterpreti des d’un vessant pedagògica i divulgativa». Sobre el cas concret que hi ha a Amposta, es proposa aquesta explicació: «En aquesta tomba van ser enterrades víctimes de la violència social que es va produir arran de l’esfondrament de les institucions democràtiques causat pel cop d’Estat contra la Segona República, de juliol de 1936, i l’esclat posterior de la Guerra Civil (1936-1939)». L’Ajuntament ja treballa per fer efectiu aquest canvi.

Sobre la placa al bloc de pisos del carrer Melilla, Martí explicà a la comissió que ja s’ha informat al veïnat del bloc la seva retirada i la duran a terme els Serveis Municipals en les setmanes vinents.

Canvis

Per la seva banda, la Comissió del Nomenclàtor està treballant també en la dignificació del carrer Alcalde Josep Villalbí, que fou alcalde republicà de la ciutat el 1936. «L’any 2013, l’antic equip de govern de CiU va decidir posar el nom de Villalbí a un carrer dels més menuts que hi ha a la ciutat, a la zona del cementeri», recorda l’alcalde, Adam Tomàs. «Va ser una falta de respecte cap a la seva figura i el nostre compromís amb la família és restituir la seva memòria canviant el carrer», remarca.

Des del 2015, Amposta ha anat eliminant la simbologia franquista que hi havia a la ciutat com diferents plaques de noms de carrers (el 2016 es va enretirar, per exemple, una placa de l’actual avinguda de la Ràpita, ubicada al número 28, i que portava el nom d’Avenida Generalísimo Franco, amagada sota una de les plaques noves) o ha canviat els noms franquistes dels carrers: el 2017 es van canviar els noms dels carrers García Morato i Ruiz de Alda per Eugenio Ribera i Ramon Salas, «una reivindicació feta al govern anterior i que mai no ens atenia», recorda l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari