Amposta vol aconseguir 100 pisos per al Parc d'Habitatge Públic

El govern d'Amposta es marca com a objectiu poder oferir lloguers assequibles a través de serveis socials o per a l´emancipació de joves

19 mayo 2017 16:39 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El govern d’Esquerra d’Amposta, encapçalat per l’alcalde Adam Tomàs, vol tancar el mandat havent consolidat el projecte de Parc d’Habitatge Públic d’Amposta amb 100 pisos a disposició per al lloguer social o públic. L’equip de govern es marca com a objectiu del 2017 elevar la xifra dels 18 pisos que el consistori té actualment (adquirits o cedits) fins a la cinquantena.

L’equip de govern d’Esquerra vol d’aquesta forma donar sortida a les necessitats dels ciutadans i manté la voluntat d’acostar-se a models de ciutats d’Europa, com Berlín o Viena, on l’habitatge públic ja representa un 20% de l’oferta existent.

«Si assolim el centenar de pisos en acabar el mandat no estaríem encara al 20% de l’oferta, però ja seria una quantitat important», explica al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. «Aquest és un aspecte que l’Ajuntament de Barcelona també té molt treballat. La idea és que ens anem dotant de pisos, i alguns no estaran vinculats de cara a serveis socials». Així, si s’assoleix aquesta xifra, part dels pisos deixarien de ser ‘socials’ per a ser públics i el projecte de parc d’habitatge públic també permetria tenir pisos de lloguer a uns preus més baixos que els del mercat.

«Una persona que cobra 600 euros al mes no pot pagar un lloguer de 300. És inviable, li portarà a la pobresa», exemplifica Tomàs. «D’aquesta forma es controlaria una part del lloguer de la ciutat». En qualsevol cas, l’Ajuntament establirà una sèrie de mesures molt estrictes per evitar l’efecte crida.

«És important donar sortida a la gent. Els sous són molt precaris i s’està creant, en canvi, una bombolla del preu del lloguer. Estan pujant els preus a Amposta, i això és singular, perquè hi ha pocs pisos de lloguer», explica Tomàs. «Volem intentar esperonar les entitats bancàries perquè també els posen al mercat si estan buits».

Tot just fa uns dies, l’Ajuntament d’Amposta va incorporar 9 pisos propietat de Bankia per a usuaris de Serveis Socials que aquesta entitat va cedir a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya dins un conveni de col·laboració per promoure l’ocupació d’habitatges per destinar-los a lloguer assequible.

Aquests nou pisos, d’entre dues i quatre habitacions (de 49 a 91 metres quadrats de superfície), seran cedits en lloguer social a famílies d’Amposta amb necessitats i segons els criteris fixats per Serveis Socials. El seu lloguer es calcularà en funció dels ingressos nets de la unitat familiar amb un límit màxim del 25% i un lloguer mínim de 150 euros al mes.

«Són pisos que vénen cedits de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya negociats amb Bankia. Hi haurà altres pisos que negociarem directament amb els bancs. I després també hi haurà els de compra, que els adquirirem», enumera Tomàs.


Pisos per a joves
Per una altra banda, l’alcalde avança la voluntat de poder, en un futur, disposar de pisos públics que puguen ajudar els joves que vulguen emancipar-se.

«Volem que la gent jove es puga quedar a Amposta, que siga atractiu i que tinguen oportunitats», exposa Adam Tomàs. «Volem tenir una actitud proactiva per solucionar el tema del lloguer. Volem que siga una eina de distribució també, i de cohesió social».

Tomàs exemplifica que una gestió per a gent jove amb pisos del nucli antic o del barri del Grau serviria, a més de per ajudar els joves, per evitar la degradació d’aquests mateixos barris i donar-los més vida.

n n n

Comentarios
Multimedia Diari