Animalistes i taurins auguren una temporada de bous molt intensa

L'ONG AnimaNaturalis vol intensificar la vigilància als correbous, mentre que els taurins preparen jornades reivindicatives

19 mayo 2017 16:51 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’ONG animalista AnimaNaturalis vol intensificar aquest 2017 la vigilància als correbous de tot Catalunya i especialment a les Terres de l’Ebre, on més actes taurins s’hi celebren, mentre que l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre vol seguir defensant les festes amb totes les modalitats de bous i fer jornades reivindicatives.

Durant l’any 2016, l’organització animalista va visitar en 14 ocasions els diferents actes taurins de les Terres de l’Ebre. Segons comuniquen, en la meitat d’aquestes visites van tenir problemes i agressions amb el públic assistent a aquestes celebracions.

La incidència que més repercussió mediàtica va tenir va ser la de Mas de Barberans durant el mes de maig, quan un grup de taurins van agredir físicament dues noies de l’ONG mentre aquestes enregistraven la tarda de bous a la plaça.

«Enguany ha sigut un any molt polèmic, però és molt important que hàgim aconseguit activar molta gent de dins de les Terres de l’Ebre», explica la directora d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón. «Aquest és un aspecte clau. I esperem que durant aquest mes de gener i febrer la gent de l’Ebre que no vol els bous es mobilitzen d’alguna forma pública i comencen a organitzar-se».

Per una altra banda, el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Ximo Martí, ha insistit que el 2016 va ser un any ple de civisme a excepció del cas de Mas de Barberans, «que no s’ha de tornar a repetir mai més», ha afirmat.

Si els animalistes qualifiquen el 2016 com un any «clau per a l’inici de la fi dels correbous», els taurins valoren el 2016 «com l’any en què les animalistes han demostrat quina classe de persones són, completament provocadores i incitadores de violència».

Respecte als primers moviments antitaurins que hi ha hagut al territori, com ara el de l’estiu passat davant la plaça de bous d’Amposta durant les festes majors i que tan ben rebut ha estat per part de l’ONG, els taurins els titllen, en l’altre extrem, de «ridículs, amb sols 23 persones». «Aquest ha sigut un any clau per demostrar la unió de les Terres de l’Ebre en relació amb els bous», ha expressat Martí. «A la cinquena gala taurina vam fer un sopar amb 330 persones».


Més presència policial
Un altre dels aspectes posats damunt la taula en aquest balanç del 2016 que ha realitzat AnimaNaturalis és en relació a la presència policial durant els festejos taurins.

«Hem vist que amb la presència policial nosaltres podem fer la nostra feina d’una forma més tranquil·la i segura, sense tenir tanta por a agressions i insults com abans. Volem denunciar que, precisament, hem vist canvis en la manera de tractar els animals en el moment que nosaltres estem presents. Estan evitant algunes pràctiques per por que ho denunciem, com per exemple posar bengales als bous embolats o allargar el temps del bou capllaçat», detalla Gascón.

En canvi, Martí considera que «el desplegament de Mossos d’Esquadra als bous és una cosa mai vista a les Terres de l’Ebre» i que resulta «massa costós per a sols tres persones».

Segons les estimacions d’AnimaNaturalis, ja que no existeixen xifres oficials, a Catalunya s’han organitzat aproximadament 420 actes amb bous, vaques i vaquetes, dels quals uns 400 es concentren a les Terres de l’Ebre.

Per una altra banda, l’ONG ha presentat quatre denúncies al Departament d’Interior de la Generalitat per incompliment de la llei de protecció animal en correbous celebrats el 2016 a Aldover, Sant Jaume d’Enveja i Amposta, les quals encara esperen la resolució d’Interior.

L’organització ha valorat positivament la fi, el 2016, dels bous a la mar de l’Ampolla i les Cases d’Alcanar, així com la no contractació de bous a les festes d’Ascó i Roquetes per no ser econòmicament viables. «Esperem que algun altre Ajuntament s’hi apunte», ha dit Gascó.

Comentarios
Multimedia Diari