Antitaurins exigeixen deixar de pagar els correbous amb diners públics

Enguany la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a suspendre totes les festes amb bous a les Terres de l’Ebre

16 octubre 2020 09:30 | Actualizado a 18 octubre 2020 08:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una cinquantena d’activistes de les entitats AnimaNaturalis i CAS International van exigir ahir des de la plaça Sant Jaume de Barcelona que les autoritats catalanes deixin de finançar actes taurins com els correbous, per destinar-los a la sanitat. Els antitaurins xifren en uns 850.000 euros els diners públics que es destinen anualment a Catalunya per a actes taurins, especialment per part d’ajuntaments de les Terres de l’Ebre en les festes dels bous. Cal recordar, però, que enguany, arran de la pandèmia, no s’ha celebrat cap activitat de correbou.

«Deixeu de pagar 850.000 euros en espectacles de maltractament animal i comenceu a invertir aquests diners en coses que de veritat necessita la societat», afirmà Aïda Gascón, una de les responsables d’un treball de recerca iniciat per quantificar la despesa en actes taurins.

A Catalunya, la recerca pràcticament ha finalitzat, a l’espera que expirin els terminis legals de resposta per part dels 30 ajuntaments contactats. La consulta s’ha fet referent als pressupostos destinats a pagar a les ramaderies, assegurances, serveis veterinaris i ambulàncies, així com infraestructures o el pagament als experts taurins encarregats de vetllar per l’ordre i desenvolupament de l’activitat. Alguns ajuntaments no han respost a la petició, però sí ho han fet la majoria, per la qual cosa AnimaNaturalis i CAS International conclouen que la despesa total en festes taurines a Catalunya ronda els 850.000 euros, «una xifra que sofreix poques variacions any rere any».

Vidreres, L’Aldea, Paüls i l’EMD de Jesús, no han facilitat encara els pressupostos. Amb dos d’ells hi ha obert un tràmit de mediació entre els ajuntaments i AnimaNaturalis, abans d’arribar al termini en el qual l’entitat animalista podria interposar un recurs contenciós administratiu, per considerar que aquests ajuntaments «estarien vulnerant els drets reconeguts per la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern».

Entre els que ja han facilitat les dades, l’Ajuntament que més diners destina als actes amb bous és Amposta, amb 123.912 euros que durant l’any 2019 va destinar a un total de 42 actes de les diferents festivitats i barris, que inclouen 17 bous embolats, 7 capllaçats, 13 espectacles de bous de plaça i 5 de carrer. Segons les dades dels animalistes, el segon municipi que més gasta en actes taurins és Sant Carles de la Ràpita, que va destinar 68.658 euros a organitzar 26 espectacles amb bous, seguit d’Alcanar, que va destinar 62.848 euros. L’entitat també posa el focus en el municipi on més cars surten els correbous: Mont Roig del Camp va destinar la suma de 20.396 euros per a només dos espectacles.

«Demanem, ara més que mai, que tots aquests diners es destinin a sanitat, ocupació, a ajudar a les famílies vulnerables ... i a enfortir la cultura essencial, la que ens uneix a tots els catalans, la que no genera rebuig, però sí riquesa cultural i econòmica», afirmà Gascón.

Comentarios
Multimedia Diari