Antonio Suárez: «Les festes són la identitat d’un poble»

Entrevista. Dies de desconnexió. Riba-roja enceta cinc dies de festa major en un moment molt esperat per als veïns

24 agosto 2019 17:30 | Actualizado a 24 agosto 2019 17:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El pregó d’anit va anar a càrrec de la jove Lourdes Recha.

Sí, és una persona que només amb 31 anys té un currículum en l’àmbit de la biomedicina per treure’s el barret; un gran currículum que la feia mereixedora de ser pregonera. Es va doctorar amb només 28 anys i té set publicacions científiques.

Quins són els actes més destacats?

Cada dia hi ha algun acte destacat o tradicional que no es pot treure del programa perquè ja està en el ADN dels riba-rojans. Ahir fou el pregó i la proclamació de les pubilles i hereus. Avui és Sant Bartomeu, un dia on tothom participa de forma massiva, i les dones porten a la processó el pa beneït al cap, un tret molt nostre. A la nit tindrà lloc el Ball de Coques. Es va perdre després de la Guerra Civil i ara commemorem els 25 anys de la seua recuperació. S’han convidat tots els hereus i pubilles de la història, així que serà multitudinari. Demà té lloc el Carnaval d’Estiu i el Menja’t, un esdeveniment gastronòmic ja consolidat després de vuit anys. El dimarts destacaria la Festa del Riu, típica a diversos pobles riberencs, amb pal ensabonat, cursa de caiacs, caça de síndries... Així com la Nit del Foc de dimecres, amb tres colles convidades i després un espectacle piromusical.

Molts riba-rojans que viuen fora durant tot l’any tornen per festes.

Sí, som un poble de 1.100 habitants i hi ha uns 1.000 que viuen fora i que tornen, com a mínim, per a gaudir de les festes aquest cap de setmana.

Les festes als pobles són viscudes de forma diferent a les ciutats com Tarragona.

Sí, però per exemple Tarragona també té unes festes molt properes, amb entitats, el seguici festiu... Crec que al moment de baixar de l’Ajuntament i anar cap a l’església amb la banda sonant l’himne de Riba-roja... se’ns posa a tots la pell de gallina, i això només ho sents si ets d’aquí, és el que ho fa únic. Són fets identitaris. Una festa major és el moment que els veïns ocupen l’espai públic, quan es reivindica que som poble. I hi ha orgull de poble.

I Riba-roja té orgull de poble.

Sí, i darrerament més.

El programa enguany arriba amb un conte infantil.

Sí, crec que és un encert, així els més petits pinten el conte i s’introdueixen en el que és Riba-roja i en el que ens identifica com a poble.

També s’estrena un Punt Lila

Volem erradicar qualsevol tipus d’assetjament o violència masclista. Des de la regidoria d’Igualtat s’ha constituït un Punt Lila que serà mòbil, amb tres voluntaris formats.

A més, aquestes festes hi haurà gots reutilitzables.

Sí, som un municipi que té un Centre de Revalorització de residus i en aquest sentit hem de ser un poble exemplar i tenim bons índex de recollida selectiva. És una idea molt encertada entre el que fem i el que volem ser, un acte de coherència.

Per últim, què li diria, a la ciutadania?

Els convido a gaudir de les festes, que vagin a tots els actes, n’hi per tots i per tots els gustos. Són uns dies de desconnexió. I que exergeixin de riba-rojans!

Comentarios
Multimedia Diari