Apropant la imatgeria festiva als nens: Tortosa tindrà dos gegantons nous

Tortosa Ciutat gegantera 2021. Les noves creacions estan fetes per l’artista Joan Iniesta Llop

12 agosto 2021 05:50 | Actualizado a 12 agosto 2021 06:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa va presentar ahir nous elements festius que s’incorporaran al seu seguici popular. Es tracta de dos gegantons basats en els gegants més antics de la ciutat, Rufo i Rubí, que s’han ideat amb l’objectiu d’apropar la cultura popular als nens.

Aquestes noves creacions estan sent esculpides per l’artista tortosí Joan Iniesta Llop al seu taller Calaix de Sastre, situat al nucli antic de Tortosa. De moment, s’ha creat ja la forma definitiva dels gegants mitjançant un motlle fet amb argila i després d’afegir alguns detalls es podran pintar. Segons explica Iniesta, les noves figures festives estan realitzades amb fibra de vidre, un material més resistent, lleuger i pràctic i plantades mesuraran 2,10 metres. «Són uns gegantons de Rufo i Rubí, però no són rèpliques, es tracta d’una relectura que ha comptat amb una recerca prèvia. Estan basats en els bustos originals, però hi ha algunes adaptacions, com per exemple els cabells, que en lloc de ser amb pèl natural estant modelats, o les mesures i el pes que estan adaptades perquè els puguin portar persones més joves. De moment, encara falta acabar d’enllestir alguns detalls i col·locar els braços», diu l’artista. Pel que fa als vestits, estaran basats en la segona indumentària que van portar Rufo i Rubí, entre el 1988 i el 1999, i estaran confeccionats a Tortosa. Aquestes noves creacions, explica Iniesta, busquen apropar-se als nens per conservar viva la tradició: «Volem ampliar el planter geganter amb els gegantons».

Aquests gegantons, en els quals Iniesta porta treballant dos mesos, es presentaran a les festes de la Cinta, durant el ban cavalcada de festes, el dissabte 4 de setembre i seran batejats dintre els actes de la Ciutat gegantera.

L’alcaldessa del municipi, Meritxell Roigé, destaca la importància de la cultura popular i la tasca que s’està fent des del consistori per potenciar-la i difondre-la: «Com a govern municipal hem apostat per la cultura popular, primer amb la creació de la casa dels gegants i ara amb aquesta ampliació del seguici, ja que volíem tenir més elements, volíem que hi hagués més tradició i que aquesta continués». Respecte a les noves incorporacions d’imatgeria festiva, Roigé afegeix que volen convidar als nens a participar i deixar-los ser part de la cultura popular. «Després de treballar-ho amb la colla gegantera, vam decidir que les figures que podrien ajudar millor a difondre la nostra cultura popular eren uns gegantons de Rufo i Rubí que puguin portar els xiquets i xiquetes dins la colla gegantera. Els gegants pesen molt i per tant és molt difícil que els nens, que són a qui més els agrada el seguici i els gegants, puguin també participar-hi de forma activa. Amb aquests dos nous gegantons convidem als nens a ser part de la cultura popular des de dins i de la tradició que tenim a la ciutat», subratlla l’alcaldessa de la localitat.

Comentarios
Multimedia Diari