Arqueòlegs de la URV consoliden la torre circular del poblat ibèric de l’Assut a Tivenys

Divuitena campanya d'excavacions fins al 28 de juliol

12 julio 2017 14:27 | Actualizado a 13 julio 2017 18:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universiat Rovira i Virgili  està duent a terme aquests dies la divuitena campanya d’excavacions arqueològiques al poblat ibèric de l’Assut, situat a Tivenys i propietat de la URV. 

Les excavacions van començar el  3 de juliol i es perllongaran fins el divendres 28. Durant aquestes quatre setmanes els arqueòlegs tenen previst consolidar la gran torre circular que hi ha al jaciment, per tal que s’hi pugui accedir.

 Aquesta torre, situada al punt més alt del turó, és una de les estructures més significatives del poblat. Data del segle VI abans de la nostra era (ANE) i va funcionar com un element aïllat del poblat fins a mitjans del segle V ANE quan es va integrar dins la nova planificació urbanística de l’assentament. Es creu que era la residència del cabdill i va ser destruïda per un violent incendi a l’inici del segle II ANE. Té un diàmetre d’uns nou metres i la superfície útil interior era de 18 metres quadrats per planta. 

Paral·lelament a les excavacions també s’està treballant en la virtualització en 3D  d’aquesta estructura per tal que a través d’una aplicació mòbil els visitants puguin veure com era en l’època en què el poblat de l’Assut estava habitat.

Les excavacions d’aquest mes de juliol es centraran també en trobar la porta d’accés al poblat, que es creu que està just al costat d’aquesta torre. Fins ara ja han arribat a una profunditat de dos metres. «Encara ens queden dos setmanes de treball i estem convençuts que no tardarem a trobar-la», apunta Jordi Diloli, director de les excavacions a l’Assut i professor d’Història Antiga de la URV.

A la campanya hi participa un equip de 12 persones entre els quals hi ha vuit  arqueòlegs de GRESEPIA i la resta són estudiants d’Història i del Màster d’Arqueologia de la URV. El pressupost amb que compten és de 18.000 euros finançats  per la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys.

Comentarios
Multimedia Diari