Arrenca a la Ribera d'Ebre la collita de la cirera amb previsions òptimes

Un hivern amb prou hores de fred i una primavera amb temperatures benignes auguren una gran campanya

19 mayo 2017 15:33 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La collita de la cirera a la Ribera d’Ebre i municipis propers de comarques veïnes ha començat amb previsions òptimes. Alguns grans productors van iniciar la passada setmana la collita de les varietats més primerenques, com la Nimba, l’Early Bigi i la Burlat, una de les més esteses al territori. La campanya s’encara amb optimisme a l’espera, com sempre, de l’evolució del temps en els propers dies i setmanes. La cirera és molt sensible als episodis forts de pluges perquè poden obrir la pell del fruit i obliguen a descartar la seva comercialització.

En tot cas, fins ara la climatologia a l’hivern i en la primera part de la primavera ha estat excel·lent per al cultiu. «D’una banda els arbres han pogut descansar perquè han gaudit de les suficients hores de fred», explica David Manero, de l’empresa Cerima Cherries. En segon lloc, la primavera s’ha iniciat amb temperatures benignes i sense gelades tardanes, molt perjudicials per a la fruita. «Així, el procés de floració, primer, i pre-maduració , després, està sent òptim, en qualitat i quantitat», afegeix Manero.

L’any passat la conjuntura fou la contrària, amb menys hores de fred a l’hivern i gelades tardanes que van fer caure de manera ostensible la producció de cireres.

A Miravet, poble de la cirera per excel·lència, han començat a collir fort. «Hi ha una gran collita. La producció és bona, no cal sobrecarregar els arbres, i la qualitat és òptima. Ara, només esperem que no plogui», apunta el fruticultor del municipi. Jacob Marsal.El gruix de la campanya s’estendrà fins a finals de juny, tot i que alguns productors allargaran la campanya fins el juliol.

Camí de la Xina

Cerima Cherries, amb seu a Tivissa, es la primera empresa del sector a Catalunya. Enguany espera assolir els 2,2 milions de quilos de cirera, que exporta a diversos mercats d’arreu del món, sobretot al nord d’Europa. En els últims anys ha enviat comandes a mercats asiàtics com Hong Kong, Singapur i Malàisia, que paguen un preu elevat per la cirera.

El pròxim objectiu és obrir el gran mercat de la Xina continental, al que els fruticultors d’Espanya no hi tenen accés perquè no s’ha signat el corresponent protocol bilateral entre els dos països que ho ha de permetre. «Chile envia el 80 per cent de la producció a la Xina perquè es paguen preus molt bons, nosaltres, per ara, no hi tenim accés», diu Manero.

Comentarios
Multimedia Diari