Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Arrenca la collita de cítrics a l'Ebre amb més producció i preus incerts

Els pagesos preveuen recol·lectar un 25 per cent més que l’any passat al Baix Ebre i Montsià

Maribel Millan-Maria Noche

Whatsapp
Foto: Joan Revillas

Foto: Joan Revillas

Temporers i magatzems de les Terres de l’Ebre ja treballen de ple en la recol·lecció de cítrics als camps del Baix Ebre el Montsià. Enguany la collita s’ha recuperat respecte a l’any passat i ha tornat a uns nivells de «normalitat». Segons el sindicat Unió de Pagesos, aquesta campanya 2018-2019 es preveu una producció d’unes 160.000 tones de cítrics al territori, de les quals 100.000 correspondrien a mandarines i 60.000 a taronges. «Es tracta d’un 25 per cent més que la collita anterior», explica al Diari Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics al sindicat agrari. 

Actualment s’estan recol·lectant les varietats primerenques, tot i que aviat es començarà també amb la principal a la zona, la clemenules. 
Els pagesos afronten però una campanya incerta, especialment pel que fa als preus. I és que la recuperació de les produccions ha estat general a tots els països de la Mediterrània i si cap més important a zones com Turquia, Marroc o Egipte. «Aquest increment fa que a hores d’ara encara hi hagi molts camps sense compradors», explica Roig. 

La qualitat dels cítrics ebrencs és enguany excel·lent, i s’espera que la mida (calibre) augmenti amb les pluges d’aquesta tardor, tot i que s’està també pendent que els temporals no causin danys majors als camps. 

Exportació i Brexit

La majoria de la producció de mandarines i taronges de les Terres de l’Ebre es destina a l’exportació, en especial als països del centre i nord d’Europa. 

El Comitè de Gestió de Cítrics (CGC), patronal estatal d’exportadors d’aquest fruit, considera que les actuals «turbulències monetàries» en països emergents, principalment les devaluacions a Egipte i Turquia, i «l’encara incert desenllaç del Brexit» són els actuals «factors desestabilitzadors» que «amenacen el desenvolupament normal d’aquesta campanya».
Així, fonts d’aquesta patronal, de la que formen part l’Exportadora d’Agris d’Alcanar o la SAT Baix Mon de Bítem, han mostrat el seu temor per si es compliquen els enviaments al mercat de Regne Unit, ara el tercer per als cítrics espanyols (300.000 tones anuals), quan deixi de ser comunitari.Han anunciat, a més, que quan el Regne Unit passi a ser un país extracomunitari, el Comitè de Gestió de Cítrics reclamarà al Govern espanyol que «redueixi a la mínima expressió les càrregues burocràtiques en les partides» que es dirigeixin allí.

Els exportadors també reclamen a la Comissió Europea que «extremi els controls fronterers en matèria de qualitat i fitosanitaris», pel que fa a les importacions de cítrics de països productors de fora de la Unió. 

El testimoni d'una colla de collidors. : ‘El treball en equip és la clau d’un bon resultat’

La campanya ja està en marxa a l'Ebre i ja hi ha molts temporers treballant als camps. 

Unió, organització i treball en equip, són la clau perquè el treball surti bé. Aquests són els valors principals que s’aprecien en la colla de treballadors de Cítrics Serret. Encapçalats per David Caudet, encarregat del grup, uns trenta treballadors surten cada dia, sempre que la meteorologia els ho permet, a la collita dels cítrics. Més que un grup, són un equip, ja que treballen sempre coordinats. «El treball en equip és la clau per obtenir bons resultats. Abans ho fèiem dividits en grups, però em vaig adonar que no funcionava tan bé. És molt millor estar tots junts, crear aquesta cohesió de grup, i treballar ajudant-nos els uns als altres. Al final s’avança més i el treball és més eficaç» explica Caudet.
Els treballadors agraeixen aquesta metodologia, ja que molts repeteixen temporada rere temporada i així, ja es coneixen entre ells. És el cas de Mamadu Lamen, que treballa durant la temporada de la fruita amb Cítrics Serret i després, durant la temporada d’estiu, a un restaurant de la Costa Brava. «Ja fa tres temporades que treballo per Cítrics Serret, i estic molt a gust. M’agrada treballar en equip, perquè tots ens entenem molt bé. Quan acaba la temporada, cadascú marxa a un lloc diferent a buscar feina, però sabem que a l’inici de la següent, molts ens tornarem a trobar aquí».
El principal inconvenient amb què es troben és la dependència amb la meteorologia, especialment aquesta temporada, amb pluges importants com les dels últims dies. «Quan plou no podem treballar, i les comandes es van endarrerint», apunta Caudet.

Temas

Comentarios

Lea También