Arrenca la collita de fruita dolça a l'Ebre amb més quilos i preus baixos

La producció de préssecs i nectarina augmenta un 13 per cent a la Ribera d'Ebre, principal zona productora, però els preus poden caure fins a la meitat, denuncia el sindicat Unió de Pagesos

17 mayo 2017 09:17 | Actualizado a 24 mayo 2017 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Optimisme en el sector de la fruita dolça a les Terres de l’Ebre. Després de l’inici, ara fa uns quinze dies, de la collita de la cirera aquesta setmana ha arrencat el gruix de la campanya amb la collita dels primers préssecs i nectarines a la Ribera d’Ebre.

La previsió a la comarca, principal zona productora de la demarcació, és assolir entre els 23 i els 28 milions de quilos de fruita dolça, entorn d’un 13 per cent més que la campanya anterior, estima el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol.

El Departament d’Agricultura i la patronal Afrucat estimen un creixement del 14 per cent de la producció a la demarcació de Tarragona i d’un 13 per cent en el conjunt de Catalunya.

Enguany la meteorologia ha estat excel·lent per al desenvolupament òptim del fruit. Un hivern amb les suficients hores de fred per al necessari descans de l’arbre, un bon quallat i floració dels arbres i una maduració del fruit aliena a factors meteorològics molt nocius per a la fruita dolça com la pluja intensa o, en menor mesura, un fort vent.

Ara bé, l’excessiva calor d’aquests últims dies –ahir Riba-roja d’Ebre va assolir una temperatura de 29,8 graus– no beneficia la fase final de maduració de l’arbre. «Aquestes calors tan fortes no són bones per a la fruita, la fa madurar massa ràpid i no es desenvolupa com ho hauria de fer», assenyala Piñol.

El responsable comarcal de la fruita del sindicat Unió de Pagesos, Jaume Miquel Aleu, confirma l’augment previst de la producció de fruita dolça, la seva excel·lent qualitat i els bons calibres de préssecs, nectarines, albercocs i préssec rodó. Malgrat això, assegura, els preus de compravenda al pagès «són pèssims», amb una caiguda prevista d’entre un 20 i un 50 per cent inferior a l’any passat, «i el 2016, recordem-ho, ja va ser un any dolent».

Unió de Pagesos lamenta l’aplicació d’aquesta política de preus baixos per part dels compradors de fruita dolça.

El director general d’Afrucat, Manel Simon, pel seu cantó, considera que l’inici de la collita de préssec i nectarina a les zones més primerenques de l’Estat (Andalusia i Múrcia) ha arrencat amb uns preus lleugerament a l’alça en comparació a la campanya passada, tot i que a poc a poc s’ha anat ajustant. Afrucat considera que cal esperar la recol·lecció de les principals zones productores europees per veure com evoluciona el mercat però preveu que la bona qualitat del fruit contribueixi a un repunt dels preus.

Fruita a l’exportació

El Grup Fruiter de Benissanet estima una collita d’uns 8,7 milions de quilos de fruita dolça, que s’allargarà fins al mes de setembre.

El 80 per cent de la producció es destina a l’exportació, de manera principal a l’anomenada ‘vella Europa’, tot i que la cooperativa exporta també a zones com la del Pròxim Orient.

Comentarios
Multimedia Diari